RSS

Dawn Brothers – Classic

Classic

De vier heren van de Rotterdamse formatie Dawn Brothers zijn natuurlijk helemaal geen echte broers maar muzikaal gezien is er tussen de bandleden de onderlinge chemie voelbaar. Een band met een grote liefde voor de meerstemmige, midtempo en groovy americana, soul en oude rock. Aanvankelijk opereren Bas van Holt (zang, gitaar), Levi Vis (basgitaar, zang), Rowan de Vos (toetsen, zang) en Rafael Schwiddessen (drums, zang) onder de naam  Bolt & The Swamp People. Pas vlak voor het verschijnen van het debuut “Stayin’ Out Late” in maart 2017 transformeren ze in de Dawn Brothers.

Sinds die eersteling  is het akelig hard gegaan. Na meer dan 150 shows in eigen land en succesvolle bezoekjes aan Duitsland, Engeland, Zwitserland, Frankrijk en Zuid-Afrika staan alle seinen op groen voor de opvolger met de opvallende titel “Classic”. De tijd zal het leren of deze schijf in de categorie ‘klassieker’ is beland. Van de dertig liedjes die  geschreven zijn hebben er uiteindelijk twaalf zijn weg gevonden naar het nieuwe album. De opnames zijn uitgesmeerd over vier verschillende sessies, verdeeld over tien maanden. Desondanks klinkt “Classic” als een stabiel geheel. Vastgelegd op analoge wijze in de Electrosaurus Southern Sound Studio’s van Pablo van de Poel (DeWolff), die bovendien verantwoordelijk was voor de productie.

De kracht van deze plaat is dat de uitstekend op elkaar ingespeelde heren van de Dawn Brothers het uiterst behapbaar houden. Muziek die soms sterk refereert aan de jaren zestig en zeventig maar nauwelijks retro klinkt. Drummer Rafael Schwidessen noemt dan ook Rolling Stones, CCR, The Band en Otis Redding als belangrijke inspiratiebronnen. Met die namen in je achterhoofd kan het voor de liefhebbers van de melodieuze pracht en fraaie meerstemmigheid niet meer stuk. Het is dan ook lastig om liedjes van het nieuwe album eruit te pikken, want de vier heren weten het ruim 45 minuten boeiend te houden.

06-12: Heerlen, Nieuwe Nor
14-12: Groningen, Simplon
15-12: Amsterdam, Bitterzoet
20-12: Tilburg, Cul de Sac
11-01: Nijmegen, Merleyn
12-01: Utrecht, Ekko

www.dawnbrothers.com

(Johan Schoenmakers)

 

 

 

 

 


Comments are closed.