RSS

Anuna – Koormuziek uit Dublin

 Download full-sized version HERE (Image © Michael McGlynn)

Op dit moment is Anuna in Nederland en toert tot 22 december door ons land. Anuna is het Ierse nationale koor bestaande uit zeven mannen en zes vrouwen onder leiding van de tenor Michael McGlynn. Het befaamde koor brengt loepzuivere Gregoriaans klassieke chants en verbaast met een internationaal karakter, want wie denkt hier te maken te hebben met een puur Iers koor heeft het mis. De koorleden komen niet alleen uit Ierland, maar ook uit Estonië, Rusland, Amerika, Italië en zelfs Nederland. Op de website van Anuna kun je je aanmelden als koorlid en auditie doen. Wie over een engelenzang beschikt en affiniteit heeft met klassieke Ierse songs en daarnaast op internationaal niveau kan zingen, kan zich bij Anuna melden.

De potpourri aan internationale zangers, elk met hun eigen uitspraak van de Engelse of Ierse-Gaelische taal, brengt chants (liederen met allerlei invloeden) met toch steeds een Iers traditioneel aandoend geluid. Zo is er een Schots hymne vertaald naar het Iers, en zijn er Engels Keltische middeleeuwse songs. Er is zelfs een in het Japans gezongen nummer: de hit Mononoke Hime.

Monono Hime, gezongen door de Siciliaanse Sara di Bella, heeft een videoclip op Youtube die slechts zo’n 28 euro kostte, maar wel al een miljoen views heeft gehad, zeer tot vermaak van de artistiek directeur van Anuna, de Ierse McGlynn. Hij kondigt de nummers aan met tekst en uitleg. Anuna, zo vertelt hij gaat over de adem en het tempo van ademhalen in de muziek. Vooral niet hoesten op de stiltes maar mee-ademen raadt hij aan.

De avond is ontroerend en de zang is werkelijk schitterend. Het publiek hoest af en toe – want de tijd van het jaar, en niet mogen hoesten geeft toch een zekere spanning die de prikkeling in de keel en het strottenhoofd klaarblijkelijk niet kan onderdrukken – maar is er verder stil van. Uit alle hoeken van de zaal verschijnen engelachtige wezens met kaarsjes in de hand, gekleed in brocante en fluwelen jurken en met een betoverende zang: sereen, loepzuiver, met een fantastische zangkunst en zeker niet over de top. Liederen over Ierland, land van de zee, de wind en romantische verhalen over families die zich verstrengelen als zeewier.

Het lied Dulaman is geïnspireerd op twee Ierse mannen die allebei zeewierhandelaar zijn, van wie de ene een dochter heeft om wie gestreden wordt. De oude hymnes en chants geven een inkijkje in de geschiedenis van Ierland.

Anuna, een wereldbeleving, een prachtig koor dat inspireert! Wie van klassieke koormuziek houdt moet zeker gaan kijken en luisteren naar dit spektakel in zang en performance. Het is niet voor niets dat U2 zanger Bono één van de grootste fans is van Anuna. Het koor heeft een aantal keren bij Bono thuis voor een select gezelschap opgetreden. Maar niet alleen Bono kan komen kijken en luisteren, want Anuna treedt tot en met 22 december op diverse plekken in Nederland op.

12-12: Hoogeveen, De Tamboer
13-12: Tiel, Agnietenhof
14-12: Papendrecht, Theater de Willem
15-12: Arnhem, Musis
16-12: Winterswijk, De Storm
18-12: Waalwijk, Kerk a/d Haven
19-12: Geel, CC de Werf
20-12: Zutphen, Hanzehof
21-12: Overpelt, Sint-Martinuskerk
22-12: Gouda, Goudse Schouwburg

(Floor Baart)


Your Comment