RSS

Austin Lucas – Immortal Americans

Immortal Americans

Austin Lucas is met zijn zevende plaat “Immortal Americans” voorbij heel wat hokjes en genres gegaan. Van zijn flirt met de punkrock in zijn jeugd, de folkpunk en bluegrass van zijn eerste platen en de verschuiving van alternatieve rock, cowpunk naar country op het latere werk voor New West Records.  Het resultaat is niet alleen de beste maar ook meteen de meest persoonlijke plaat van Lucas. “Immortal Americans” is een volwassen en evenwichtig album, dat een muzikant laat horen die sterk ontwikkeld is. Lucas heeft zijn ogen geopend. Teruggekeerd naar zijn geboortegrond Indiana, nadat hij jaren in Nashville zijn geluk probeerde te beproeven.  In zijn twintig jaar durende carriére heeft hij zich geregeld gevoeld als een muzikale ‘lost boy’ in een wonderen wereld van Peter Pan.

Op zijn laatste wapenfeit verkent Austin Lucas een ingetogen en semi-akoestisch terrein. Behoedzamer dan op zijn achterliggende werk. Zachtjes over de snaren strijkend van de gitaren, banjo, pedal steel met soms subtiel percussie en toetsenspel. Een therapeutisch album als verwerking van een periode waarin hij afkickte van de alcohol, zijn huwelijk strandde, de in Nashville opgedane pijnlijke levenslessen, het verlies van zijn blaffende maatje Sally en het gevecht tegen de kanker van zijn vriendin. “Immortal Americans” is samen met Will Johnson (Centro-Matic) geproduceerd en analoog  en live opgenomen in de Chicago studio van Steve Albini.

Ondanks het onderkoelde aspect van de muziek en de emotionele lading weet Austin op intrigerende wijze een ijzersterk folk- en americana geheel te brengen, die je niet meer loslaat.  Bezinnend en melancholisch, waarbij je eenmaal ingestapt niet meer wilt stoppen met luisteren.

Luistertips: Immortal Americans, Killing Time, Happy, Monroe County Nights, My Mother and the Devil, Eye of an Asp, The Shadow and Marie, Between The Leaves, Goat and Loose en A Shallow Inland Sea. Oftewel het volledige album.

16-12: Hengelo, Metropool

www.austinlucas.com

(Johan Schoenmakers)

 


Your Comment