RSS

Hubro: Møster / Geir Sundstøl

Twee interessante uitgaves die in de tweede helft van 2018 verschenen verdienen mijns inziens om alsnog onder de aandacht gebracht te worden. Releases die op het Noorse label Hubro zijn uitgebracht in een periode dat mijn hoofd niet naar eigenzinnige, experimentele muziek stond. Het platenlabel richt zich vooral op jazz georiënteerde en geïmproviseerde muziek en staat tevens bekend om het uiltje op de voorkant van iedere uitgave en de fraaie vormgeving.

States of Minds

Iedereen heeft zijn grenzen als het op muziek aankomt. Het vijf-koppige gezelschap rond de uit het Noorse Bergen afkomstige 42-jarige Kjetil Møster zit op de dubbelaar “States of Minds” voor de weinig avontuurlijk ingestelde luisteraar snel tegen de irritatiegrens aan. Het collectief met muzikanten in de gelederen uit Scandinavische bands als Motorpsycho, en Needlepoint kiest voor een eigengereide, instrumentale funky en jazzy aanpak, waar muzikale standaarden worden genegeerd. Improvisatie vormt dan ook het uitgangspunt.

Melodielijnen en/of structuren zijn op het ruim tachtig minuten durende “States Of Minds” nauwelijks te vinden. Dit vijftal durft elkaar uit te dagen.  Denk aan fragmenten en extreem lange muziekstukken met een saxofoon, klarinet, percussie, drums, synthesizer, lapsteel gitaar en basgitaar waar de hele hoop aan instrumentarium chaotisch over elkaar heenbuitelt. Onorthodoxe, virtuoze en confronterende geluidscollages, waar iemand als Frank Zappa zich graag mee bezig hield. Met name voor de  tere en fijngevoelige zieltjes voelt “States Of Minds” aan als een klap in het gezicht. Een element waar Hubro zich ook regelmatig in onderscheidt.

Afbeeldingsresultaat voor hubro geir sundstol brodelos

Opener, meer gestructureerd en minder vooruitstrevend  dan op “States Of Minds” gaat het aan toe op het nieuwe album van multi-instrumentalist Geir Sundstøl. Een fraai staaltje aan instrumentale schoonheid met subtiele details en een filmisch karakter. Richting avant-folk en ambient. Een rijke schakering aan instrumenten (drums, xylofoon, dulcimer, zingende zaag, slide-gitaar, triangle, minimoog, lapsteel, contrabas, sitar, mandoline, orgels, piano, trompet) zorgt voor sferische en bedachtzame momenten.  Samen met een zestal muzikanten creëert Sundstøl een aan David Lynch herkenbaar muzikaal universum, dat intrigeert en de luisteraar gedurende 36 minuten meesleurt.

www.hubromusic.com

(Johan Schoenmakers)

 


Comments are closed.