RSS

William Tyler – Goes West

Goes West

Ik moet eerlijk bekennen dat de vorige solo-albums van William Tyler mij niet altijd wisten te grijpen. Ik begin dus met een lichte weerstand aan het nieuwe album van de Amerikaanse gitaarvirtuoos, die zo’n veertien jaar deel uitmaakte van de formatie Lambchop. Mijn eeuwige nieuwsgierigheid wordt dik beloond.

De 39-jarige muzikant heeft de inspiratie voor zijn nieuwe album opgedaan naar aanleiding van zijn verhuizing van Nashville naar Los Angeles. Vandaar de albumtitel.  “Goes West” telt tien composities van bij elkaar 38 minuten.  Op het vierde wapenfeit etaleert William Tyler compositorisch een veelzijdige en melodische aanpak.  Daarmee houdt hij dit album licht en behoorlijk toegankelijk. Dat is mede te danken door de grote klasse van:

Bradley Cook (basgitaar, piano, synthesizer, mandoline, vibrafoon)
Meg Duffy (elektrische gitaar)
Griffin Goldsmith (drums)
James Anthony Wallace (orgel)
Bill Frisell (elektrische gitaar in Our Lady Of The Dessert)

Dit resulteert in instrumentale muziek, waarbij het gemis aan zang wordt gecompenseerd door een warme golfstroom aan gouden, subtiele klanken uit zijn akoestische gitaar. “Goes West'”  is een plaat vol prijsnummers die het midden houdt tussen folk en americana. Zinnenprikkelend gitaargetokkel waar Tyler diepe snaren weet te raken.

20-04: Amsterdam, Paradiso Noord
21-04: Utrecht, Ekko

www.williamtyler.net

(Johan Schoenmakers)


Your Comment