RSS

The Teskey Brothers in ‘t Zonnehuis

Eén van de nieuwste concertlocaties van Paradiso is het Zonnehuis in Amsterdam-Noord. Het pand was vroeger het verenigingsgebouw van medewerkers in het haventerrein rond de NSDM. Inmiddels is het omgebouwd tot een prachtig theater. Een zaal waarin Paradiso veelvuldig americana acts boekt. De locatie is kleinschalig en persoonlijk. De directeur heet bezoekers bij binnenkomst welkom en dat creëert een warm gevoel dat de hele avond blijft hangen.

Dit maakt het pand ook de perfecte locatie voor het eerste concert van de nieuwste sensatie in de soul- en bluesmuziek. De verwachting voor The Teskey Brothers zijn namelijk hoog gespannen. Zanger Josh Teskey heeft een strot van jewelste. Otis Redding is nooit ver weg zodra de heren van The Teskey Brothers spelen. Dat wordt nog eens aangevuld met swingende bluesmuziek en de gitaarspelende broer Sam. Al tien jaar spelen de broers samen in deze band.

Debuutalbum Half Mile Harvest is opgenomen in een gehucht buiten Melbourne met slechts een taperecorder. Dat – en de jarenlange ervaring – klinken vanavond door op het podium. The Teskey Brothers maken vanaf het begin de zaal erg intiem. Josh kan zachtjes de zaal vullen, maar ook luid brullen terwijl de rest van de band in een naar Allman Brothers neigende jam zich verliest.

Daarbij maakt Sam Teskey indruk met zijn gitaarspel. De gitarist plukt de noten moeiteloos uit de lucht. Duidelijk geïnspireerd door Eric Clapton en BB King speelt hij zachtjes zijn solo’s om vervolgens tot een luide eruptie te komen. Fantastisch! Dat komt goed tot haar recht in de swingende momenten, maar het is het gitaarwerk in de kleine soulliedjes dat het meeste raakt.

The Teskey Brothers hebben slechts één album op zak, maar klinken nu al als een volwaardige Rhythm & Blues band. Met een soulvolle cover van Black Sabbath’s ‘Pigs’ wordt er gedanst, maar ook opvolger ‘Louise’ klinkt alsof het om een verloren gegaan Little Richard nummer gaat. Josh weet je echt te raken met de intimiteit van ‘Crying Shame’. The Teskey Brothers kunnen zomaar de blues nieuw leven gaan inblazen. Alles klopt. De zinderende gitaarsolo’s, de stem van Josh en sterke liedjes maken het een swingend avondje. De locatie is dan de kers op de taart dat het persoonlijke gevoel meegeeft dat juist zo goed bij dit type muziek past. Voor anderhalf uur waan je jezelf in een Amerikaanse blues club uit de jaren zestig.

www.podiuminfo.nl

(Karst Jaarsma)


Comments are closed.