RSS

Josephine Foster – Faithful Fairy Harmony

Faithful Fairy Harmony

Ik heb altijd een zwak voor artiesten die volledig hun eigen gang gaan. Niet gehinderd of iets wel ‘in’ is. Zo’n type is de 44-jarige Amerikaanse zangeres Josephine Foster. Een vreemde eend in de bijt.  Ze is al bijna twintig jaar niet meer weg te denken uit het freak folkspectrum. Wie niet vertrouwd is met haar werk zal na het 76 minuten durende “Faithful Fairy Harmony” wel even op adem moeten komen.

Ze heeft een klassiek getrainde opera stemgeluid, die door de spaarzaam en selectief geïnstrumenteerde aanpak van een harp, cello, gitaren, pedalsteel, piano of orgel volledig domineert. Als je je er eenmaal op heb ingesteld zorgen haar wonderlijke vocalen voor een mysterieuze glans. Uitgesproken, karakteristiek en fascinerend.

Wanneer je naar “Faithful Fairy Harmony” met gesloten ogen luistert, zou je bijna verwachten dat de klanken uit een grote hoorn van een pathefoon komen. Muziek met wortels in het verleden. Warmte en eenvoud vormen de rode draad die door dit album meandert.

Al vanaf het openingsnummer Soothsayer Song is het duidelijk dat we met een herkenbare Foster plaat te maken hebben. Soms ongrijpbaar danwel dromerig en betoverend. Ze neemt je weer mee in haar eigenzinnig wereldje vol jubelende zegeningen, rituele gebeden en vestaalse lofzangen.

16-02: Rotterdam, Koffie & Ambacht
24-04: Utrecht, Tivoli

www.josephinefoster.info

(Johan Schoenmakers)

 


Comments are closed.