RSS

Concert Verslag: Booker T. Jones in TivoliVredenburg

Toen Booker T. Jones zeventien jaar oud was schreef hij een instrumentale klassieker; Green Onions. Het nummer is voor muziekliefhebbers van alle genres bekend. Samen met de MG’s verzorgde hij de muziek achter veel soulplaten. Als instrumentalist stond hij met een enorme lijst aan grootheden in de studio. Inmiddels is de Amerikaanse toetsenist 74 jaar oud. De maestro van de Hammond B3 speelt vrijdag 15 februari met een kleine band in Tivoli. Een band waarin onder meer zijn zoon Ted op gitaar speelt.

De lange carrière vormt de rode draad in het optreden. De band opent met Hang ‘Em High uit 1968. De bewerking van het westernnummer zet gelijk swingend de toon. Booker T. vertelt dat hij werkt aan een biografie. Daarna passeren verschillende covers, die allen een relatie hebben met de biografie van Booker T. Bijvoorbeeld de uiterst sterke blues van Albert Kings Born Under A Bad Sign. Vader Booker T. op zijn Hammond B3 en zoon Ted op gitaar vullen elkaar hier goed aan. Het duo speelt later een emotionele interpretatie van Purple Rain (Prince). Zonder band, maar puur met zijn tweeën maakt het duo de sfeer prachtig intiem.

Op een gegeven moment nemen de instrumentale Booker T. & The MG’s nummers een meer prominente rol in. Dat schuift heerlijk in elkaar over. Het viertal lijkt bijna spontaan aan het jammen. De rust van Booker T. sluit goed aan bij de jeugdige energie van de band. Dit maakt dat ‘Time Is Tight’ tot een lang samenspel ontrolt, maar ook dat niemand vreemd opkijkt als de drummer gaat rappen tijdens ‘Hip Hug Her’.

Booker T. Jones is een legende. Iedereen die van soul, blues en americana houdt heeft ongetwijfeld lievelingsnummers, waarop Booker T. heeft gespeeld. Of het nu gaat om Otis Redding, Bob Dylan of Santana. Vanavond geeft hij een mooi overzicht van dit rijke leven. Vanachter zijn hammondorgel stuurt hij nummers swingend alle kanten op. Regelmatig staat hij op om een stukje gitaar te spelen en enkele keren zingt hij ook. Hierdoor blijft de afwisseling erin. Een supergoed optreden dat past bij iemand met zijn legendarische status.

www.podiuminfo.nl

(Karst Jaarsma) 


Comments are closed.