RSS

The Telescopes – Exploding Head Syndrome

Exploding Head Syndrome

Ik ga er geen doekjes omwinden. Met het album “Exploding Head Syndrome” van het Britse kwintet The Telescopes zullen liefhebbers van Spacemen 3, The Brian Jonestown Massacre, The Velvet Underground en 13th Floor Elevator in hun nopjes zijn.

Lekker navelstaarderig wegzweven en in extase geraken op sferisch gefluister, sluimerende gitaarpartijen en inktzwarte geluidsflarden van synth drones, die constant naar de oppervlakte komen. Echte undergroundmuziek, die gemakkelijk zou passen in het roemruchte radioprogramma “Superdream Cleanmachine”uit de jaren zeventig van samensteller Ad Visser. Het maakt dit album, waar geen plaats is voor een liedje, dan ook tot een uitdaging voor de mentaal minder sterkeren onder ons.

The Telescopes is opgericht in 1987 door zanger en gitarist Stephen Lawrie, waarvan tot heden de samenstelling even snel wisselt als een paar vuile sokken.  Met het recente “Exploding Head Syndrome” staat de teller inmiddels op tien albums, die van de band in de afgelopen 32 jaar zijn verschenen.

“Exploding Head Syndrome” klinkt monotoon, repetitief, bezwerend, ongrijpbaar en huiveringwekkend intens. The Telescopes brengt in bijna 38 minuten acht composities, die ergens tussen een rituele mix van darkwave, ambient en psychedelica uitkomen.

23-03: Amsterdam, Q-Factory

https://www.tapeterecords.de/artists/the-telescopes/

(Johan Schoenmakers)

 

 


Your Comment