RSS

I’m With Her: geen gewone supergroep

Een supergroep, zo wordt I’m With Her wel genoemd. Niet dat I’m with her een vrouwelijke tegenhanger is van een gelegenheidsformatie als Monsters of Folk. Wel maakt de groep superieure muziek, zo bleek ook afgelopen zaterdag toen de groep voor een eenmalig optreden in Paradiso in Amsterdam was.

seeyouaround

In de VS was er in 2016 enige discussie wie nu eerder was: Hillary Clinton met haar verkiezingsslogan ‘I’m With Her’ of Sarah Jarosz, Sara Watkins en Aoife O’Donovan, die hun groep ‘I’m With Her’ hadden genoemd. Ook deze strijd verloor Hillary: de drie vrouwen waren haar een jaar voor geweest. De naam I’m With Her stamt uit 2015, toen de drie vrouwen voor het eerst met elkaar op toer gingen, nadat ze al enkele keren hadden samengewerkt. I’m With Her leek een goede keuze, zegt Aoife O’Donovan (zang, keyboard en gitaar): “Het geeft aan dat we door wederzijds respect tot elkaar zijn gekomen en een sterke band hebben.”

Een supergroep, zo wordt I’m With Her wel genoemd. Maar denk vooral niet dat I’m With Her een vrouwelijke tegenhanger is van een gelegenheidsformatie als Monsters of Folk. Jarosz, Watkins en O’Donovan mogen dan apart van elkaar allemaal succesvolle muzikale carrières hebben opgebouwd, ze vormen toch een echte, bestendige groep. Het eerste album ‘See You Around’ (2018) en de onlangs uitgebrachte single ‘Call My Name’, zijn ook echt producten van een groep mensen, die maandenlang met elkaar optrekken en nauw met elkaar samenwerken. Niet van een stel supersterren die elkaar af en toe zien als er weer eens geld moet worden verdiend en dan om de beurt als frontvrouw en dan weer als begeleider optreden. Bij I’m With Her hebben alle drie grote inbreng op elk nummer, en alle drie geven ze de anderen de ruimte. I’m With Her doet haar naam eer aan.

Eervol

De muziek is ‘gesneden uit hetzelfde laken als ‘Wrecking Ball’ van Emmylou Harris’, volgens het tijdschrift Rolling Stone in een bespreking van het nummer ‘Call My Name’. Alhoewel: “Het is een eervolle vergelijking; wij hebben veel respect voor ‘Em'”, zegt Sarah Jarosz (zang, banjo, mandoline en gitaar). “Maar wij zien de overeenkomst niet echt. Producent Daniel Lanois heeft heel zwaar z’n stempel gedrukt op ‘Wrecking Ball’. Het is alsof haar stem een laag bovenop een elektronische ‘soundscape’ vormt. Bij ons zijn de stemmen en de muziek van de instrumenten veel gelijkwaardiger. En doordat we alles met akoestische instrumenten uitvoeren, is elke afzonderlijke stem en elk instrument heel herkenbaar. Dus nee, ‘Call My Name’ is wat ons betreft uit een ander laken gesneden.”

Voorzover ‘Call My Name’ en andere nummers van I’m With Her ergens aan doen denken, dan is het aan de muziek van Gillian Welch. Ook de muziek staat duidelijk in de traditie van de Amerikaanse bluegrass, waarin eenzaamheid en verlangen doorklinken. En net als Gillian Welch maakt I’m With Her muziek van een zeldzame schoonheid, vooral dankzij de prachtige samenzang en de fijnzinnige arrangementen.

Gilian Welch

Op ‘See You Around’, het nieuwe, eerste album van de groep staat zelfs een nummer van Gillian Welch, ‘A Hundred Miles’. “Een onuitgebracht nummer van Gillian Welch dat ik toevallig te horen kreeg”, zegt Sara Watkins (zang, viool en gitaar).

Hoogtepunten

Goed als het nummer van Welch ook is, het vormt zeker niet het enige hoogtepunt van het album. Nummers als ‘See You Around’ en ‘Game to Loose’ zijn zeker zo goed – Jarosz, Watkins en O’Donovan kozen waarschijnlijk niet voor niets juist deze nummers voor hun Tiny Desk Concert uit. Niet voor niets werd I’m With Her onlangs benoemd tot ‘Artist of the Year’ tijdens de International Folk Music Awards 2019.

Ook tijdens het optreden in Amsterdam afgelopen zaterdag in de vrijwel uitverkochte grote zaal van Paradiso in Amsterdam bleek weer eens hoe goed de nummers van de groep zijn. Het was een vrijwel vlekkeloos concert van de drie multi-instrumentalisten. Het enige minpuntje was dat het in het midden even sleepte, toen er drie solo-nummers voorbij kwamen. Goede nummers, daar niet van. Maar niet zo ‘super’ als de nummers die ze met z’n drieën hebben gemaakt. Logisch, daarvoor is het een echte groep.

www.imwithherband.com

(Jan Bletz)


Comments are closed.