RSS

12 April: Roots of Heaven Festival in de Haarlemse Patronaat

Roots of Heaven Festival: Steve Smyth (AUS), Dan Stuart Trio (USA), Nicole Atkins (USA) e.a.
The Brother Brothers (USA)/Caleb Elliott (USA)/Dan Owen (UK)/Dan Stuart Trio (USA)/Eerie Wanda/Matthew Logan Vasquez (USA)/Nicole Atkins (USA)/Steve Smyth (USA)/The Yearlings

 

The Brother Brothers: Uitgeklede, breekbare country in de traditie van Simon & Garfunkel – fraaie zangharmonieën, stemmig gearrangeerde nummers met viool en cello, en teksten die je bij blijven. De tweelingbroers David en Adam Moss en hun prachtige samenzang gaat in Amerika als een speer; het zal niet lang duren voordat ook Europa is betoverd door hun bijzondere samenspel.

Caleb Elliott is een Amerikaanse singer-songwriter, gitarist, cellist en bandleider en zoon van een priester. Zijn geluid is uniek en ademt de traditionele Americana en blues, maar met een moderne snik. Zijn stemgeluid betovert en zijn teksten zijn innemend en passen bijzonder goed bij zijn swamp-art-rock, zoals hij het zelf noemt. Caleb Elliott tourt dit voorjaar met Nicole Atkins en komt daarom mee naar Roots of Heaven om daar een eigen set te spelen.

Dan Owen is pas 26 jaar en is de wereld al rond geweest met zijn bluesy folksongs. Hij begon al vroeg met het spelen van bluescovers in pubs en werd zo stapje voor stapje steeds bekender bij het Britse publiek. Maar net toen hij op tournee werd gevraagd met de wereldberoemde gitarist Patrick Eggle, overkwam hem een nachtmerrie: in zijn gitaarwerkplaats liep Owen een wond op aan zijn oog, die hem half blind maakte. Alles stond op zijn kop, maar hij wilde zijn droom niet opgeven en bleef dus spelen.

Dan Stuart Trio
Dan Stuart is bekend van de zeer geliefde alt-country/postpunk band Green On Red. Ook deed hij in Nederland enkele tours met Thomas Heyman, Fernando en (Don) Antonio Gramenteira. Zijn nieuwe album Unfortunate Demise of Marlowe Billings is net uit, en ontving al tientallen lovende recensies sinds zijn release datum. De persoonlijke nummers hebben soms een ietwat duister tintje en zijn behoorlijk aangrijpend.

Wordt 2019 het jaar van Eerie Wanda? Eerder dit jaar bracht de band bracht het nieuwe album (Pet Town) uit bij het beroemde label Joyful Noise Recordings (Deerhoof, Swamp Dogg, The Low Anthem) en dat is een terechte eer. Het nieuwe geluid van de Amsterdamse band is herkenbaar. Zweverige en dromerige indie met een scherp randje.

Matthew Logan Vasquez is de oprichter van indieband Delta Spirit, maar kiest bij zijn soloproject voor soulvolle americana, pop en alt-country. Echter is zijn fascinatie voor muzikanten onder wie Neil Young, Iggy Pop en Gram Parsons goed te horen in zijn muziek.

De uit Nashville afkomstig Nicole Atkins maakt een bijzondere mix van soul en country en behoort tot een van de meest veelzijdige zangeressen in deze genres. Ze scoorde een wereldwijde hit door ‘Heroes’ van David Bowie op hartverwarmende wijze te vertolken. Maar ook haar laatste album Goodnight Rhonda Lee klinkt fabuleus. Haar muziek is een melancholische reis langs grote muzikale helden als Nancy Sinatra, Brenda Lee, Dolly Parton en Janis Joplin.

Steve Smyth
De Australische singer-songwriter Steve Smyth is in alle opzichten een buitenbeentje. Een indierock-troubadour die als tiener geïnspireerd raakte door muziek van Leadbelly tot Carol King en van Bob Dylan tot Radiohead. Tijdloze invloeden die je terug hoort in het intieme geluid en de zielsonthullende teksten. Smyth is constant onderweg. Met zijn muziek toerde hij door Azië, Noord-Amerika en Europa. De plaat ‘Exits’ nam hij op in de schaduw van de Hollywood Hills, samen met een productieteam dat eerder al meewerkte aan albums van Thom Yorke, Beck, The Black Keys en Norah Jones. Steve Smyth verzamelt invloeden en vindt zijn bestaansrecht in het maken van muziek en het optreden op podia. Of hij nu onversneden rock & roll brengt met nummers als ‘Shake It’ of ‘Get On’, of meer intimistische ballads als ‘Written or Spoken’ of ‘Paris’, met zijn vocale pracht klinkt alles stuk voor stuk oprecht en overtuigend. Smyth neemt je mee in zijn performances met een energie die mysterieus en diep is.

The Yearlings is terug van weg geweest. Eén van de beste Nederlandse alt-country bands viel in 2005 stil, maar op het album Skywariting laten de heren horen het muziek maken nog niet zijn verleerd. Het album werd in november ontvangen met laaiend enthousiaste recensies. Met Skywriting bewijst de band een van de beste americana-acts te zijn die ons land rijk is en wellicht nog belangrijker: een geweldig exportproduct in zijn genre”

 

 


Your Comment