RSS

Concert Verslag: The Specials in de Amsterdamse Paradiso 2019

The Specials kenden groot succes in de hoogtijdagen van de skamuziek met hits als Gangsters, A Message To You Rudy en Too Much Too Young.  In de loop der jaren vonden er verschillende reünies plaats. De laatste dateert van 2008. Met enkele personele verwisselingen treedt het gezelschap sindsdien regelmatig op. Begin dit jaar lag er – voor het eerst sinds 2001 – zelfs weer een nieuw album.

Op “Encore” klinken de mannen van The Specials nog even swingend, maatschappelijk betrokken en aanstekelijk als altijd. Dit tot groot genot van de veelal aanwezige mannengroepjes die in Paradiso vanavond herinneringen ophalen aan hun wilde jaren. Of zoals The Specials zingen: I Go Out On Friday Night and Come Home On Saturday Morning. Zowel bezoeker als band zullen dat ongetwijfeld niet meer volhouden, maar een avondje skanking in Paradiso zit er zeker in. Op de eerste van twee avonden zetten de heren een gezellige show neer die geen moment verveelt.

Op een nummer als Do Nothing mag zanger Terry Hall dan enigszins versleten klinken, zodra de trombone overpakt voor een solo staat het nummer weer als een huis. Bovendien klinkt op andere momenten Terry Hall wel ontzettend scherp. Vooral de nieuwe nummers blijven krachtig overeind staan. The Lunatics kent een beetje een griezelige sfeer en Vote For Me is ook live een ontzettend lekker en politiek krachtig nummer.

Naarmate de tijd passeert gaan The Specials steeds meer swingen. Gitarist Lynval Golding moet met hulp het podium aflopen, maar op het podium danst hij erop los. De skaritmes komen op gang en ook het publiek gaat steeds meer skanken. Tijdens nummers als Nite Klub en Do The Dog kraakt de vloer van Paradiso door het vele skanken. Het voelt alsof The Specials net zo urgent zijn als in 1980. Dat doen ze knap.

www.podiuminfo.nl

(Karst Jaarsma)


Comments are closed.