RSS

The Long Ryders – Psychedelic Country Soul

Psychedelic Country Soul

Wat hebben alternatieve countrymuziek, “Psychedelic Country Soul” en Dr. Dre met elkaar gemeen? De Amerikaanse formatie The Long Ryders. Sid Griffin, Stephen McCarthy, Tom Stevens en Greg Sowders pakken na een afwezigheid van ruim dertig jaar de draad weer op, waarmee ze met het sterke “Two Fisted Tales” eindigden.

Het viertal bezegelt voorlopig hun comeback met een Europese tournee en  een nieuw album, dat opgenomen is met producer Ed Stasium in de studio van de Amerikaanse hiphop producent Dr. Dre. En omgeven door  de formidabele sideman Dave Perlman op pedalsteel gitaar en Vicki en Debbi Peterson van The Bangles  om de vocalen van de heren extra cachet mee te geven.

Een terugkeer na zo’n lange tijd blijft een riskante onderneming. Over het algemeen mag je mijn portie aan fikkie geven. Is “Psychedelic Country Soul” een halfbakken poging de magie van weleer op te roepen en als The Long Ryders nogmaals uit de schaduw te treden?

Het resultaat gaat verder waar het kwartet toendertijd stopte met elf zelfgeschreven liedjes en een energieke interpretatie van Tom Petty’s Walls. Ouder geworden maar nog altijd klinkt hun muziek heerlijk fris, vitaal en herkenbaar. Natuurlijk zijn alle vaste ingrediënten aanwezig. Het immer onuitwisbaar, sprankelend gitaargeluid,  aanstekelijke harmonische en melodieuze vondsten en een sterk staaltje aan onweerstaanbare harmonieën gaan hand in hand op het nieuwe album. Geen wonder dus dat “Psychedelic Country Soul” al snel vertrouwd voelt, maar toch ook nieuw.

Sid Griffin omschrijft “Psychedelic Country Soul” als ‘the album we were always trying to make… each flavour which made the band unique is there be it country & western, rock ’n’ roll, troubadour folk music, raw rhythm & blues, or out-there psychedelia’. 

14-04: Den Haag, Paard

www.thelongryders.com

(Johan Schoenmakers)

 

 

 

 


Comments are closed.