RSS

Concert Verslag: John Paul Keith & The One Four Fives in de Leidse Q-Bus

IMG_2818

Het leek op voorhand een ongelijke strijd.  De uit Memphis afkomstige John Paul Keith moest het met zijn op de jaren vijftig en zestig geïnspireerde muziek in Leiden, opboksen tegen een akoestisch getint festival in Haarlem en de meerstemmigheid van het americana Nashville bandje The Cordovas (Zoetermeer). Een gevecht dat voor niemand te winnen was. Uiteindelijk was er in de Q-Bus toch genoeg en opvallend ouder publiek op de been, die voldoende lekkers kreeg voorgeschoteld om aan het eind van de avond enthousiast huiswaarts te keren.

Voortgestuwd door de krachtige ritmes van drummer Danny Banks en het bevlogen spel van bassist Matthew Wilson nam zanger  en de op zijn Telecaster uitblinkende John Paul Keith ons mee door een muzikale reis.  Lichtverteerbare klanken, die uit een tijd zou kunnen stammen, waarin glanzende jukeboxen nog krakerige singletjes bevatten, die je met een druk op de knop richting saffiernaald bracht.

IMG_2761

De strak in het pak gestoken sympathieke Amerikaan heeft wel iets van artiesten van weleer als Buddy Holly en Roy Orbison. Het stemgeluid, zijn opvallend brilletje, maar ook de houterige manier van bewegen. Het heeft wel iets charmants. Hij maakt in Leiden grote indruk met onvervalste, swingende rock ‘n roll als hij zijn Telecaster laat janken door de Q-Bus, maar ook met de countrysnik die weerklinkt in het melancholische, kippenvel opwekkende, werk.

Bijna zeven kwartier klinkt het optreden als een vijfsterren nostalgie, waarin naast covers van Lucille (Little Richard) en de heerlijke uitsmijter Pretty Woman (Roy Orbison) veel ruimte is vrijgemaakt voor zijn laatste album “Heart Shaped Shadow”. Bovendien wordt even stilgestaan bij zijn project Motel Mirrors. Samen met Amy LaVere en Will Sexton heeft John Paul Keith twee albums het levenslicht doen zien. Een moment van liefde is daar als hij het nummer 901 opdraagt aan zijn vriendin Joanne, die hij na vijf weken constant toerend door Europa in Leiden eindelijk weer in zijn armen kon sluiten. Of zoals hij het later op deze avond op het podium van de Leidse Q-Bus nog zong: All I Want Is All Of You

13-04: Amsterdam, Tolhuistuin (Paradiso Noord)
14-04: Venlo, Grenswerk (Down By The River Festival)

Foto’s: Theo Koot

Tekst: Johan Schoenmakers


Comments are closed.