RSS

The Lemonheads – Varshons II

Varshons 2

Als mijn geheugen mij niet in de steek laat dan schopte The Lemonheads het in hun hoogtijdagen onverwacht tot de Britse 40. Twee keer zelfs. In 1992 met het door Paul Simon geschreven Mrs. Robinson van het doorbraakalbum “It’s A Shame About Ray”. En een jaar later met een interpretatie van het Love Positions nummer Into Your Arms van het tevens succesvolle “Come On Feel The Lemonheads”. In die tijd was de band een goede inspiratiebron voor een complete stal van grunge, alternatieve rock en punkrock-artiesten.

Hierna gaat het snel bergafwaarts door het overmatig drank en drugsgebruik van zanger, componist en gitarist Evan Dando. Iemand die, volgens Gert van Veen in de Volkskrant van 1996, de puntige liedjes van zijn band tot leven weet te brengen met zijn stemgeluid. Dando’s grootste wapen.

In 2006 slaat Dando met een hernieuwde bezetting van zijn Lemonheads keihard terug met een sterk gelijknamig nieuw album, waar de nostalgie vanaf druipt. “Varshons II” is de opvolger van de eerste, volledige coverplaat van de Lemonheads die tien jaar geleden verscheen. Het heilige vuur van weleer lijkt het aanschijn van een zieltogend waakvlammetje gekregen te hebben, omdat Dando wederom kiest voor interpretaties van andermans liedjes.

Aardige plaat? Ja, dat zeker. Al is het alleen maar om de versies van Evan Dando en consorten te horen van onder meer Straight To You (Nick Cave and the Bad Seeds), Take It Easy (The Eagles), Can’t Forget (Yo La Tango), Speed Of The Sound Of Loneliness (John Prine) en Abandoned (Lucinda Williams). Bivakkerend tussen een kampvuur sfeertje, country rock, nostalgische vijftiger jaren klanken, psychedelica, reggae, gematigd rammelend tot aan het warme scheurend geluid van een fuzz gitaar, maar met nauwelijks het vizier op de puntigheid.

www.thelemonheads.net

(Johan Schoenmakers)

 


Comments are closed.