RSS

Guided By Voices – Zeppelin Over China

Zeppelin Over China

‘Meer is minder’.  Aan die term moet ik denken bij de beluistering van het zoveelste nieuwe album van Robert Pollard en zijn bandje Guided by Voices. Volgens berichten die ik op het internet zie verschijnen staat de teller inmiddels op 100, en als we de zanger op zijn woord mogen geloven komt er dit jaar nog meer nieuw materiaal uit. Kan je het nog bijhouden? Fan zijn van de uit Ohio afkomstige Guided By Voices is geen pretje voor je bankrekening.

Op “Zeppelin Over China”, dat zeggen en schrijven 75 minuten duurt heeft hij een stortvloed aan nieuwe liedjes verzameld. In een record tempo worden twee en dertig nummers op je afgevuurd. Hij schijnt ze moeiteloos uit zijn mouw te schudden.

Alles kan bij de inmiddels 61 jarige Robert Pollard en zijn roekeloze muziekmakkers. Als het maar kort en relatief snel is. Soms nauwelijks uitgewerkte schetsen, net niet wereldhits, danwel briljante kleinoden met stuwende riffjes, die vooral rijk zijn aan melodieuze ideeën. Lo-fi, puntig, lekker rammelend, maar ook verrassend vaak rake energieke indierock of dromerige gitaarpop.

Het draait bij Pollard om het plezier van het muziek maken. Eigenzinnig te werk gaan en vooral de ruwe randjes er niet afschaven. Een werkwijze die interessante en frisse muziek oplevert. Zo ook op deze nieuweling, die opgenomen is in een kelder op een vier sporen recorder.

Voorlopig zet ik mijn geld op Pollard als het gaat om het meest creatieve ei. Op naar het volgende album (Warp and Woof) met wederom ontelbare miniatuur liedjes, dat op 26 april zal verschijnen.

01-06: Hilvarenbeek, Best Kept Secret Festival

www.guidedbyvoices.com

(Johan Schoenmakers)

 


Comments are closed.