RSS

Sue Foley – The Ice Queen + Tourdata

The Ice Queen

03-05: Ospel – Moulin Blues Festival
11-05: Groningen, Oosterpoort – Rhythm & Blues Festival
12-05: Dongen, De Gouden Leeuw

Hoewel het album “The Ice Queen” van de 51-jarige Canadese blueszangeres en gitariste Sue Foley in februari van het vorig jaar is uitgebracht vroeg de promoman of wij met terugwerkende kracht aandacht hieraan wilden besteden. Ter promotie van haar drie shows, die Foley binnenkort in ons land zal geven. Flexibel als wij zijn draait het Altcountryforum daar zijn/haar hand niet voor om. Zeker niet omdat “The Ice Queen een ijzersterke plaat is en het dan ook jammer is dat dit album vorig jaar niet onze brievenbus is gegleden.

De cirkel is rond, zal de roodharige Foley drie jaar geleden gedacht hebben toen zij, net als voor haar debuutplaat in 1992, in de Texaanse Firestation studio was voor opnames van haar nieuwe album. Omringd door topmuzikanten onder wie Mike Flanigin (orgel), Johnny Bradley (contrabas),  Chris Layton (drums), Chris Maresh (basgitaar) en de Texas Horns werd “The Ice Queen” live opgenomen. Zoals dat bij een bluesplaat hoort, aldus Foley. Het moet ook heel ontspannen en relaxed geweest zijn tijdens de opnames, vermoed ik. Zo klinkt het resultaat dan ook. Een sfeertje waarin iedereen zich prettig voelt en iedere noot ertoe doet.

“The Ice Queen” is een uiterst fraai werkje, waarop Foley schittert met haar soulvol stemgeluid en het imposante gitaarspel op de Fender Telecaster. Verschillende ritmes, gemoedstoestanden en diverse bluesstijlen, die ze hier en daar lardeert met flarden jazz en een Spaanse Flamenco. Soms verrassend ingetogen – Foley’s zang en gitaarspel, dan wel voluit met de band.

Nog niet overtuigd? Dan noem ik nog de indrukwekkende muzikale en vocale bijdragen op deze plaat van Charlie Sexton (Come To Me), ZZ-Top gitarist Billy F. Gibbons (Fool’s Gold) en Jimmie Vaughan (The Lucky Ones en If I Have Forsaken You).

www.suefoley.com

(Johan Schoenmakers)

 

 

 


Comments are closed.