RSS

Swinder – Nosk

Nosk

Zingen in het dialect waarin je je lekker bij voelt lijkt me een verstandige beslissing. Bas Schröder en Gijs van Veldhuizen (vocalen, gitaren, toetsen), Bastiaan Sligter (basgitaar, vocalen), Sebastiaan Wiering (toetsen) en drummer Daniël de Jong van de Groningse formatie Swinder onderkennen op het in eigen beheer uitgebrachte NOSK de schoonheid van de eigen streektaal. Al versta ik er regelmatig weinig van – sympathiek en charmant klinkt het wel.

Op de opvolger van het vier jaar geleden verschenen naamloze debuut, waarvan de single Twijde Hans, met een hoofdrol in de videoclip voor de succesvolle goochelaar Hans Kazan, uitgroeide tot een regionale hit,  heeft een koerswijziging plaatsgevonden. Na de lekker in het gehoor klinkende rootsrock muziek van het gelijknamig schijfje overheerst de hartverwarmende melancholie en fraaie harmonie op het mede door Tim Knol geproduceerde NOSK.

Thema’s als de eenzaamheid en het ouder worden passen dan ook goed bij het kabbelende downtempo ritme waar het gros van de puike popliedjes op deze cd uit bestaan. Het flinke aantal gastmuzikanten dat uit de kast wordt getrokken verdient tevens een vermelding. Zo worden we getrakteerd op bijdragen van Erik Lensink en Jeroen Tenty (toetsen), Tim Knol (gitaren, vocalen), Astrid Gordijn, Hieke Dam en Ilse Nieuwold (viool), Sebastiaan Wiering (cello), Herwin Lokken (trompet), Jan Krol (hoorn), Matthijs Leffers (tuba) en de trombonisten Pavel Shcherbakov en Vladislav Psaruk.

17-05: Groningen, Vera (Albumpresentatie)

www.swinder.nl

(Johan Schoenmakers)


Comments are closed.