RSS

Concertverslag: Tom Walker in het Patronaat te Haarlem

Tom Walker was vorig jaar uiterst succesvol met het nummer Leave A Light On. In maar liefst zeventien landen stond het nummer hoog genoteerd in de hitlijsten. In navolging hierop verscheen eerder dit jaar zijn debuutplaat “What A Time To Be Alive”. Gevuld met  bombastische popliedjes. De mengelmoes van folk, soul en elektro van Leave A Light On wordt in verschillende variaties gespeeld. Er staan een aantal goede popliedjes op die het niveau van de single zeker benaderen.

Dit brengt Tom Walker op een uitgebreide clubtournee door ons land. Na Eindhoven en Den Haag is Haarlem aan de beurt. Walker heeft een band van vier man en een lichtshow voor de grote festivals meegenomen. Tom Walker staat op een verende plaat achter zijn microfoon.

Met de opening lijkt hij de rol van bombastische popmuzikant vast te houden. Het overdreven geproduceerde Angels knalt er gelijk in. Harde drums en een refrein dat erom schreeuwt om meegezongen te worden. Het is een overrompelende opener. Vooral omdat – in combinatie met de lichtshow – het wordt gespeeld voor een zaal die de intimiteit van de Patronaat ver overtreft.

Na enkele nummers laat Walker zichzelf van een andere kant zien.  Fade Away is een kleingehouden nummer, dat alleen met piano wordt gespeeld. Dan roept de muziek van Walker meer gevoel op. Zijn stem is goed in vorm. Zonder het bombastische element is dat veel mooier. Gelukkig zijn er meer intieme momenten. Just You And I krijgt een prachtige vertolking. Wel energiek, maar mede door de fantastische tweede stem van de gitarist krijgt het nummer een zekere puurheid. Dit maakt de romantische ode extra geloofwaardig.

Langzaam laat Walker de goed geproduceerde elementen van zijn studioplaat verder achter zich. Dat doet de muziek goed. Het is net wat minder schoongeveegd en klinkt meer natuurlijk. De roodgebaarde, verlegen zanger toont zich veelzijdig, inclusief persoonlijk gespeelde drum- en gitaarsolo’s. Tijdens het gitaarspelen springt hij enthousiast op zijn verende plaat. Zonder zijn instrument oogt Walker nog wat timide. Dit kan hij beter laten zien dan zich te verschuilen achter luide beats.

In het Haarlemse Patronaat laat hij vanavond horen een meer dan prima popmuzikant te zijn. Tom Walker maakt echter geen grote indruk. Zijn stembereik en kwaliteit van liedjes zijn in orde, maar het verschuilen achter de bombastische dichtgetimmerde beats maken dat Tom Walker nog een volgende stap moet zetten alvorens hij zich een blijvende factor in het poplandschap kan noemen.

www.podiuminfo.nl

(Karst Jaarsma)


Comments are closed.