RSS

Half Japanese – Invincible

Invincible

Er wordt soms aan mij gevraagd:’hey Johan, waar heb jij zoal vandaag naar geluisterd’? Soms neem ik de moeite niet om namen op te sommen, want het overgrote deel zou mij toch glazig aankijken bij een bandnaam als Half Japanese. Maar dat is toch je doel met een website om met namen te komen die buiten de reguliere sector vallen. Om ze te presenteren aan nieuwsgierige muziekliefhebbers. Natuurlijk kom je ook met gevestigde artiesten, voor een bepaalde herkenbaarheid.

Je kan veel van deze post-punkers uit Michigan zeggen, maar opvallen doen ze na bijna veertig jaar nog altijd met a-muzikale elementen en tegendraadsheid, die ze zonder afwerking over de luisteraars uitkieperen. Ze debuteerden in 1980 met een driedubbel album vol covers met kakofonische soundscapes en expressief geschreeuw. Of zoals iemand het noemde: Eén van de meest demente, glorieus verneukte avantnoisepunkrockplaten allertijden.

De onconventionele muzikanten van Half Japanese zijn een stel ongrijpbare buitenbeentjes en vormden een inspiratiebron voor Kurt Cobain.  En dat op een DIY-ethiek. Oftewel datgene wat door het grote publiek (het klootjesvolk) wordt genegeerd. Die zouden waarschijnlijk een zenuwinzinking nabij zijn na het horen van “Invincible”. De energie van de punkperiode met de gekte van The Residents en Daniel Johnston. Eigenwijs, luidruchtig met de herkenbare thematiek over monsters, liefde en psychologie.

A heart that is invincible
Do you know what that means?
It means that it can’t be ‘vinced’”.
You can go back to Your Funeral…
My Trial later but for now
The world is good

https://www.facebook.com/halfjapaneseband/

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)

 

 

 


Comments are closed.