RSS

Faris Nourallah – Minus One

Minus One

Oké, ik geef het meteen weg. Intrigerend, dat is het album “Minus One” van Faris Nourallah, waarvan ik vermoed dat voor het leeuwendeel van onze lezers deze naam onbekend overkomt. Ook voor uw scribent voordat ik via Continental Record Services een download ontving van zijn laatste album. Vijftig jaar inmiddels, deze geboren, getogen en nog immer in Texas wonende zanger, liedjesschrijver en multi-instrumentalist, waarvan zestien jaar geleden zijn debuut “I Love Faris” verscheen. Zijn stemgeluid doet enigszins denken aan Ray Davies of David Bowie.

Salim, zijn jongere broer, zal bij velen van ons wel een lichtje doen branden. Van zijn producerswerk voor Old 97’s en Bart Davenport, van zijn vele soloplaten of als zanger/gitarist van de Texaanse formatie The Travoltas. Niet te verwarren met de gelijknamige, Dongense  poppunkformatie.

Het schrijven van een stukje maakt het leuk als je het wiel moet uitvinden. In het geval van “Minus One” lever ik mij over aan het op internet gevonden gegeven, dat zijn negende wapenfeit bestaat uit een selectie aan liedjes, die hij veertien jaar geleden opnam in zijn studio.

In totaal dertig stuks zond hij indertijd als bijlage bij een emailbericht aan zijn Zweedse platenmaatschappij Ruth Records, die deze in hun archieven opborg. Een vergeten periode, waarvan gelukkig nu veertien liedjes zijn opgeduikeld op deze schijf. In een later stadium wordt het overige deel van de  opnames uitgebracht.

“Minus One” klinkt als een album in een demo-fase. Het heeft iets puurs en sympathieks. Dat is niet verwonderlijk, want alle nummers legde Faris vast met een microfoon – al zingend en spelend. Het soms experimentele karakter van “Minus One” geeft niet meteen zijn geheimen weg, maar daar mag de luisteraar best wat moeite voor doen.

www.faris-nourallah.com

(Johan Schoenmakers)

 


Your Comment