RSS

Stephen Stanley Band – Jimmy & The Moon

Jimmy & The Moon

De Canadese Stephen Stanley Band is een naam waar ik nog nooit van gehoord had voor ik het album “Jimmy & The Moon” in de cd-speler legde. En waarschijnlijk voor het overgrote deel van onze lezers is hij ook een onbeminde speler aan de zijlijn. Daar kan je zielig over doen, maar het sympatieke Continental Record Services geeft tegengas door zijn album hier onder de aandacht te brengen.

Stephen Stanley heeft de afgelopen jaren met zijn vorige band Lowest & the Lowe een aantal albums uitgebracht. Succesvol in eigen land met een platencontract van Herb Alberts A&M records op zak was het kwartet in de jaren negentig een invloedrijke band in het Canadese alternatieve rockwereldje.

Op het ruim anderhalf jaar geleden in eigen land verschenen “Jimmy & The Moon” maakt Stanley zijn debuut. Wat de voormalige voorman van Lowest of the Lowe ons met zijn nieuwe band voorschotelt ligt in de toegankelijke, energieke en melodieuse sfeer.  Prettig beluisterbare rootsrockmuziek met een kop en een staart. Hij beschrijft onder meer over de sluiting van zijn favoriete bar The Junction (The Troubadour’s Song). Het nummer Under The Mynah Byrd laat een interessant verhaal van zijn opa horen wat hij aan Stephen vlak voor zijn dood vertelde. In de laatste maanden van zijn leven werkte hij namelijk op dezelfde locatie als waar op hetzelfde moment Neil Young en Rick James met The Mynah Birds in de vermaarde Yorkville repeteerden.

“Jimmy & The Moon” is een hecht album met sterk songmateriaal en met voldoende afwisseling om het meer dan vijftig minuten interessant te houden. Op ieder nummer die niet te versmaden is laat hij de klasse en het muzikale vakmanschap van zijn band horen. Ondersteuning krijgt The Stephen Stanley Band van een grote groep aan hulptroepen, onder wie de vocalisten Kate Fenner, David Corley en Sarah McDermott, die bij mij een lichtje lieten branden.

www.stephenstanley.com

(Johan Schoenmakers)

 

 


Comments are closed.