RSS

Sinkane – Dépaysé

Depayse

Het leuke van recenseren is dat je soms muziek opgestuurd krijgt, die je anders misschien niet snel ontdekt.  Zo ontving ik het album Dépaysé van  het multiculturele gezelschap Sinkane. Sinds 2007 de uitlaatklep voor de Soedenese-Amerikaanse muzikant Ahmed Galleb, die vooral bekend is om zijn sessiewerk bij bands als Yeasayer, Of Montreal en Born Ruffians.

‘Ik ben zwart, moslim en Amerikaans,  alhoewel ik mij soms een vreemdeling voel in mijn eigen land, vertelt de biografie op de website van zijn platenmaatschappij Cityslang over Sinkane’s voorman. Hij heeft er zeven jaar geleden met zijn band een compleet album (“Mars”) aan dat gevoel gewijd. Een thematiek die ook verwijst naar de franstalige albumtitel “Dépaysé”. Zich een immigrant voelen in het Trump tijdperk.

De afrorock en funk van Everybody en de desertblues in het nummer Everyone waarmee het zevende album van Sinkane wordt ingeleid brengen dan ook een boodschap over. Liedjes vol energie met een roep om saamhorigheid. Ahmed Galleb zal met zijn liedjes de dagelijkse berichtgevingen over schaamteloze en choquerende racisme niet veranderen maar toont wel met zijn band aan onder meer de Amerikaanse en Soedanese regeringsleiders dat een multiculturele wereld hand in hand kan gaan.

‘Love is the key to helping us understand one another’. (Everyone)

Zo houd hij de thema’s in zijn openhartige liedjes constant dicht bij zijn eigen hart(zeer). En bij zijn eigen origine (Ya Sudan). Want hoe zeer je ook jezelf zou veranderen, je wortels verlies je nooit helemaal. Sinkane’s levensverhaal. Ingekleurd met dansbare Afrikaanse ritmes, soul, jazz en Westerse popmuziek.

02-11: Utrecht, Ekko

www.sinkane.com

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)

 

 

 

 


Your Comment