RSS

Quaker City Night Hawks – QCNH

QCNH

Weet je hoe moeilijk het is om de platgewalste straatjes nog begaanbaar te houden? En je product aan de  man te brengen met een stijlvorm, die aan slijtage onderhevig is?  De southern rockers van Quaker City Night Hawks zijn daar op hun vierde album en tevens mijn kennismaking met de Texanen bewonderenswaardig goed in geslaagd.  Ze weten op het in de muziekstudio Nile City Sound te Forth Worth opgenomen “QCNH” een geweldige balans en variatie in aan te brengen. Een ontwikkeling die ik van harte toejuich, nadat ik via bandcamp de albums  “El Austronauta (2016), “Honcho” (2013) en “¡Torquila Torquila!” (2011)  heb beluisterd.

Wat opvalt is dat Sam Anderson (zang, gitaar), Aaron Haynes (drums) en David Matsler (gitaar, zang) op “QCNH” niet geïnteresseerd zijn in genregrenzen. Volgens Anderson is het nieuwe album meer bij elkaar gejamd dan het voorgaande werk van de band. Naast een sterk zuidelijk karakter met invloeden uit de jaren zeventig worden op “QCNH” ook andere wegen bewandeld. Maar altijd met een grote overeenkomst: het klinkt heerlijk ‘dirty’.

Quaker City Night Hawks is een band, die zich tijdens optredens als een vis in het water voelt. Het is dan ook niet vreemd dat het verse materiaal een vuurdoop kreeg tijdens de laatste tour met bands als Lucero en The Sheepdogs. ‘Je merkt dan vanzelf welke liedjes werken en welke niet. Wijze lessen die in de studio in praktijk zijn gebracht’ aldus Anderson.

Via de losse gitaargrooves van de overtuigende rootsrock en Tom Petty achtige opener Better In The Morning en de warmbloedige, trage soulfunk (Suit In The Black) knalt Colorado lekker weg met heerlijke melodische rock n roll.  Diversiteit alom na de op de Afrikaanse artiest Ali Farka Tource geïnspireerde Tired of You Leaving, het psychedelische Grackle King en de akoestische jam in Pay To Play. Vervolgens trekken een honky tonk piano (Fox In The Henhouse) , het epische folkmoment (Elijah Ramsey) en de recht-toe-recht-aan rock (Freedom) voorbij, die de veelzijdigheid van de groep op deze plaat nogmaals tonen. Dat je daarbij als luisteraar soms op het verkeerde been wordt gezet is alleen maar een bonus.

02-11: Groningen, Take Root
04-11: Amsterdam, Paradiso

www.quakercitynighthawks.com

(Johan Schoenmakers)

 

 

 

 

 


Your Comment