RSS

Geraint Watkins – Rush Of Blood

Rush of Blood

De 68-jarige in Wales geboren Geraint Watkins is een grote onbekende bekende. Oftewel, bij een hoeveelheid aan muziekhebbers zal niet direct een lichtje gaan branden bij het zien of horen van zijn naam. Daarentegen maakt hij zich decennia lang onverdienstelijk als sessiemuzikant of als onderdeel van een tourband voor vakgenoten onder wie Mickey Jupp, Nick Lowe, Dave Edmunds, Van Morrison en recentelijk nog bij Status Quo. Een stille kracht zonder wie een tourband of studioplaat van een artiest een half ei zou zijn.

Gelukkig heeft de sympathieke zanger en multi-instrumentalist een gaatje in zijn overvolle agenda weten te vinden om een opvolger op te nemen voor zijn vijf jaar geleden verschenen soloplaat “Moustique”. ‘The return of the godfather of the UK-americana, zoals de Britse countrymuziek blog ‘Building Our Own Nashville’ het vakmanschap van Gerait Watkins treffend weet te verwoorden. Samen met talrijke muzikale vrienden is Watkins verantwoordelijk voor een plaat, die vrij gemakkelijk je gehoorgangen binnenglijd.

Uiterst bekwaam, swingend en soulvol wordt er voor het overgrote deel een muzikaal landschap neergelegd met behulp van diverse soorten gitaar,  contrabas, keyboard, violen, klarinet, piano en percussie. Hierover heen komt de mooie wisselwerking tussen het warme timbre van Gerait Watkins en gospelachtige zangpartijen van Kira Small, Bergen White en Lisa Silver.

In het eerste deel trakteert Watkins ons op de kenmerkende stijl van Johnny Cash (Middle Of The Night) een spaghetti western (Rush Of Blood),  de kracht van het gospelgenre (On My Mind) en overdadige cajunaccenten (Heart Of Stone, Hold Back). Gevolgd door de gemoedelijke kant van “Rush Of Blood” met een meer ingehouden begeleiding (Heaven Only Knows), wat lome cajun swing en blues (Reason To Live, I Got The Blues) en afsluitend met een lief, kleingehouden liedje voor het slapen gaan (Another Day Over). En voor ik het wist overviel Klaas Vaak mij met korrels slaapzand.

I had the time of my life
and now the story is told
I’ll kick off my shoes…
another day over…
let’s dance, let’s dance,
let’s dance in the moonlight

www.geraintwatkins.com

(Johan Schoenmakers)


Your Comment