RSS

Jade Jackson – Wilderness

Wilderness

Het twee jaar geleden uitgebrachte debuut van de Amerikaanse Jade Jackson deed hier weinig stof opwaaien. Vrij onopvallend ging het ijzersterke album met veelal ruig rockende tracks en diverse melancholische momenten aan het Nederlandse publiek en pers voorbij. Intussen werd het eerste studio-album van het Californische equivalent van Melissa Etheridge  in eigen land gelukkig wel goed ontvangen door de muziekliefhebbers en de media.

Met de woorden ‘I grew up my fathers daughter, he said don’t take no shit from no one, you never see me cry, op de opener van haar debuut presenteerde zij zich als iemand waarmee niet te sollen valt. Inmiddels 27 lentes jong en twee jaar verder is enkele maanden geleden haar nieuwe plaat verschenen.  Een album dat met open armen onthaald dient te worden. Zelfverzekerd geworden door het constant op tour zijn kijkt ze je recht in het gezicht aan op de hoes van “Wilderness”.

Evenals op haar debuutplaat werkt Jade op “Wilderness”  samen met producer Mike Ness – zanger van de Amerikaanse punkband Social Distortion. Twaalf eigen nummers met een fris, nonchalant en ruig geluid, waarin de platenkast  (The Smiths, Bruce Springsteen, Buck Owens, CCR, Merle Haggard, Waylon Jennings) van haar ouders en de punkroots van Ness doorschemeren.

Op “Wilderness”  kiest Jade ervoor om het verleden onder ogen te zien en dat recht uit het hart met ons te delen. Onder meer een pijnlijke periode komt aan bod, toen ze op haar twintigste door een val nagenoeg verlamd raakte met de daarmee gepaard gaande diepe depressies. Je heb van die momenten dat, zonder een noot gehoord te hebben, bij voorbaat de rillingen over je rug lopen. Dit was zo’n geval.

Met de longen-uit-het-lijf uithalen, een semi-akoestische aanpak en een jammerende pedalsteel denderen nummers als Bottle Up, City Lights en Wilderness in een hoog tempo uit mijn speakerboxen.  Lekker rauw vol emoties, passie en intensiteit. Het word zo je huiskamer ingeslingerd. Theurapeutisch verantwoord. Voor de broodnodige variatie wordt ook af en toe gas teruggenomen met fraaie, doorleefde rockballads (Multiple Choice, Tonight, Loneliness).

28-09: Groningen, Oosterpoort
29-09: Den Haag, Paard

www.jadejackson.com

(Johan Schoenmakers)

 


Your Comment