RSS

Josh Ritter – Fever Breaks

Fever Breaks

Eigenlijk ben ik een beetje laat met het schrijven over deze cd van de Amerikaanse zanger en liedjesschrijver Josh Ritter, die eind april het levenslicht zag. Omdat ik in de regel fysieke promotie-exemplaren voorrang geef en “Fever Breaks” als wav-bestand had ontvangen zat het zelfgebrande, inmiddels bijna-vergeelde exemplaar onterecht in een verdomhoekje.

Wat valt er direct op aan het tiende album van de 42-jarige in Idaho geboren Josh Ritter? 

Dat hij nog altijd over het talent beschikt in het schrijven van een verzameling schitterende nummers met een verhalende structuur. Liedjes met een poëtische kracht, diverse murder ballads, maar ook over de politieke situatie in Amerika met Trump aan de macht. Zowel verpakt in een pittig, melodieus of bluesy geluid (Ground Don’t Want Me, Old Black Magic Losing Battles) als gevoelige snaren die geraakt worden in intens gebrachte folkpareltjes ( I Still Love You, The Torch Committee, All Some Kind Of Dream). Eenzelfde sfeer die Jason Isbell weet te creëren op diens solowerk.

De absolute meerwaarde van Jason Isbell als producer en muzikant op deze plaat, waarmee hij jaren op toernee is geweest. Een gelijke aan Josh, die ook avond na avond op een podium zijn eigen liedjes voor het voetlicht brengt.

De sfeer en de historie, die de legendarische RCA studio-A ademt, waar Ritters nieuwe album deels is opgenomen.

En de inspirerende en vruchtbare samenwerking van Ritter met The 400-Unit – de vaste begeleidingsband van de voormalige Drive-by Truckers gitarist. Het was voor hem dan ook interessant hoe zijn nieuwe liedjes zouden gaan leven met een zestal muzikanten aan zijn zijde, waarmee hij nog niet had samengewerkt. In plaats van vaste patronen te blijven volgen vond hij het na twintig jaar eens tijd worden voor een frisse kijk op zijn liedjes. Het zorgt ervoor dat het in de folk, country en rootsrock hoek gesitueerde “Fever Breaks” meteen past als een warme jas. Mij zeker.

02-11: Groningen, Take Root Festival (solo)
03-11: Haarlem, Nieuwe Kerk (solo)

www.joshritter.com

(Johan Schoenmakers)

 

 

 


Your Comment