RSS

Concert Verslag: Sugar Ray & The Bluetones – Haarlemse Blues Club (1 november)

De Haarlemse Blues Club organiseert ongeveer eens per maand een bluesconcert. In de intieme setting van Circus Hakim haalt de organisatie oude, vergeten blueshelden naar Haarlem. Mannen en vrouwen die nooit erg bekend zijn geworden, maar binnen het bluesgenre door iedereen gerespecteerd worden. Zo ook op deze vrijdagavond.

Sugar Ray and the Bluetones is een gouden bluesband. Zanger Sugar Ray Norcia speelde met iedereen uiteenlopend van Muddy Waters tot Junior Wells. Voor zijn band wist de Californische zanger altijd de juiste gitaristen te selecteren. Vanavond is dat Little Charlie Baty. Een gitarist die ook met zijn eigen band al erg succesvol was.

Het is een mooi gezicht in het kleine Circus Hakim. De ruimte staat gezellig vol met stoeltjes. Little Charlie en Sugar Ray Norcia zijn niet de jongsten. Speciaal voor Little Charlie staat een stoel klaar waar hij geregeld op zit. Sugar Ray Norcia heeft een imposante collectie mondharmonica’s klaar liggen.

Meteen gaat de band, met bassist en drummer, van start met een stampende blues. Alle invloeden komen terug. De Chicago blues van mannen als Muddy Waters en James Cotton voert de boventoon. Vergezelt met een aangenaam klinkende swing. Zijn stem klinkt het ene moment gruizig als Muddy Waters en vervolgens soepel als Van Morrison. Het gitaarspel van Little Charlie danst heerlijk om het mondharmonicaspel heen. Hij pakt geregeld de schijnwerpers voor een korte gitaarsolo. Dit alles gespeeld met het grootste plezier.

Dit is muziek die goed tot haar recht komt op deze intieme plek. Professioneel gespeelde, toegankelijke blues recht uit het hart. Bijvoorbeeld tijdens de stampende rock ’n roll van ‘Someday, Someway’. Hier staan een paar – bijna – zeventigers met evenveel plezier te spelen als in de vroege dagen in de bluesclubs van Muddy Waters. Geen wonder dat een van de hoogtepunten van de avond ook een nummer is van Waters. You Cannot Lose What You Ain’t Never Had is simpelweg prachtig. Vooral vanwege de traditionele herhaling van de zinnen. De emotie voelt oprecht.

En of het nu een interpretatie is van het aloude Blueberry Hill of een eigen compositie, Sugar Ray and the Bluetones hebben de blues, soul en jazz in de vingers. Dat maakt dat de oudjes een goed optreden geven. Mooi om dit soort oude blueshelden in deze kleine setting te kunnen zien.

www.podiuminfo.nl

(Karst Jaarsma)


Comments are closed.