RSS

Ad vanderveen – Final Refuge

Final Refuge

Ah fijn. Eindelijk weer eens een plaatje waar ik ongegeneerd de nodige superlatieven uit de kast kan trekken. De 63-jarige singer-songwriter Ad vanderveen is een maker en vertolker van briljante en ragfijne liedjes. Hij grossiert geruime tijd op overtuigende wijze in bescheiden meesterwerkjes met liedjes, dieĀ stilletjes je hart weet te veroveren. Stuk voor stuk van een rustige en verhalende pracht. Vanderveen is dan ook een vertrouwde waarde in het americana en folkwereldje.

De hoeveelste in Vanderveens discografie “Final Refuge” is weet ik niet meer. Ben inmiddels de tel kwijtgeraakt. Waar Ad de grenzen van het genre nauwelijks opzoekt (‘Warping on the same tune/Whatever instrument you play on/ Whatever song you do/ It’s all the same music’), hij voert je met zijn akoestische gitaar, zijn verhalen en melancholisch stemgeluid mee op een nachtelijke roadtrip.

Zijn ziel blootleggend terwijl Kersten de Ligney (zang, percussie), Rene Kaaij (piano), Timo van Heerdt (contrabas), Pete Fisher (basgitaar), Hans Heidt (saxofoon), Naomi Findley (viool) en Lester Grainge (cello) hem spaarzaam begeleiden. Waardoor ik concludeer dat je het drie kwartier durende “Final Refuge” vol eigen werk en een schitterende interpretatie van Dylans Every Grain Of Sand innig moet koesteren.

19-12: Edam, De Harmonie
20-12: Amen, De Amer
18-01: Nieuw- en St.Joosland
29-01: Heusden, Roots in Heusden
16-02: Soest, Artishock

www.advanderveen.com

(Johan Schoenmakers)


Comments are closed.