RSS

DIIV – Deceiver

Deceiver

Het oud en nieuw komt er aan. Bij mij in de buurt wordt nu al veelvuldig vuurwerk afgestoken. Dit tot ongenoegen van een van mijn woeffen, waardoor zij na diverse donderknallen veilige plekken zoekt in haar bench of onder het bed. Om te proberen de luide buitengeluiden te overstemmen zocht ik tussen het recensie materiaal naar wat robuust werk.

Al snel kwam ik terecht bij het in oktober verschenen derde studio-album van de Amerikaanse indierock en shoegaze formatie DIIV.  Het eerder dit jaar in Los Angeles opgenomen “Deceiver”, dat mede is geproduceerd met Sonny DiPerri (Animal Collective, Nine Inch Nails, Emma Ruth Rundie) is de opvolger van het veelgeprezen “Is the Is Are” uit 2016. Een album met een donker karakter over voorman, zanger en gitarist Zachary Cole Smiths heroïne verslaving en zijn stukgelopen liefdesrelaties.

Na drie jaar van stilte komt het uit Brooklyn afkomstige kwartet met een nieuw levensteken, dat is uitgebracht via Captured Tracks van labelgenoten onder wie Beach Fossils, Molly Burch en Line Tullgren.  Het accent is net als op DIVV’s debuutplaat “Oshin” uit 2012 richting de shoegaze en indierock  geschoven. Denkende aan de gitaarnoise, bezwerende melodielijnen en het zeurderige van My Bloody Valentine en Ride om een paar zijstraten te noemen. Dat resulteert in onbezorgde, overdonderende, krachtige en melancholische popsongs, volgeladen met kerosine.

04-03: Amsterdam, Paradiso

www.diiv.net

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)

 


Comments are closed.