RSS

Eerste Inhaalslag : Paul Cauthen/Buddy & Julie Miller/Kacy & Clayton/Los Coast

room411buddykacyloscoast

Albums die vorig jaar verschenen achtervolgen mij nog altijd. Diverse muzikale smaakmakers zijn bij ons nog niet aanbod gekomen, omdat ik gewoonweg maar twee handen van onze lieve God heb gekregen en er slechts 24 uur in een dag zit.  Hierdoor moet ik nu gebruikmaken van een inhaalslag.

Terugkijkend is het mij wel duidelijk worden, dat “Room 41”, het tweede album van de Texaanse singer-songwriter Paul Cauthen, hoog op menig jaarlijstje prijkte, en dus wat mij betreft een lintje verdient.  Cauthens aan Roy Orbison refererend stemgeluid en zijn muziek met gospel, soul, folk, blues, country en rockelementen stralen krap veertig minuten zoveel warmte uit, dat ik “Room 41” mede noteer als oorzaker van de opwarming van de aarde. Pauls composities en de albumtitel verwijzen naar zijn persoonlijke levenservaringen. Een donkere door drank, drugs en gezondheidsproblemen geteisterde periode, waarbij hij zijn familie en God bedankt die hem uit de goot hebben gesleept. Een openhartig album.

Ook een album dat in dit overzicht absoluut niet mag ontbreken is “Breakdown On 20th Ave South” van het americana echtpaar Buddy & Julie Miller. Door zijn overvol werkschema en ernstige gezondheidsproblemen van zijn vrouw duurde het maar het liefst tien jaar voordat er een opvolger verscheen van het fraaie “Written In Chalk”. Het laatste wapenfeit van het koningskoppel is een kwaliteitsplaat, die je blind kan aanschaffen als je een liefhebber ben van rootsmuziek. Buddy’s authentieke vocalen,  zijn loom akoestisch gitaarspel, Julie’s prettig, haast kinderlijk stemgeluid en haar zelfgeschreven magnifieke country- en folksongs grijpen je ruim veertig minuten naar de strot.

Afkomstig uit het Canadese Saskatchewan is het folkduo Kacy (Anderson) & Clayton (Lithicum). Vorig jaar oktober verscheen via New West Records hun laatste wapenfeit onder de titel “Carrying On”. Net als op zijn voorganger “The Siren’s Song” heeft Wilco zanger Jeff Tweedy zich ook op het zesde album van het tweetal met verve van zijn taak als producer gekweten.  Een plaat met een collectie aan fraaie, tijdloze liedjes, waardoor ik weemoedig terugmijmert  aan de Britse folkrock uit de jaren zestig en zeventig.

Als je met een debuutalbum als “Samsara” op de proppen komt heb ik geen kristallen bol nodig om te voorspellen dat de toekomst van de Texaanse formatie Los Coast er rooskleurig uit zal zien als het niveau van hun opvolgers onverminderd hoog blijft. ‘True Magic’ zoals David Nowels het verwoord voor de website van Americana Highways. Het lijkt uit de tenen te komen van zanger Trey Privott. En dat zorgt voor een enorme intensiteit, die mede door het werkelijk spannende en smeuige spel van multi-instrumentalist John Courtney en de muzikale hulptroepen heel fraai en krachtig uit de verf komt. De ingenieuze combinatie van jazz, soul , funk, psychedelische rock, folk, gospel en hiphop muziek gaat door merg en been.

(Johan Schoenmakers)

 


Your Comment