RSS

Verslag van het optreden in Duitsland van Dayna Kurtz op 14 maart 2020

Tekst: Gerard Freriksen

Huisconcert;  Dayna Kurz (akoestische,  elektrische gitaar en banjo met begeleider Robert Mache op gitaar en mandoline Herman’s Glasshouse in Nordhorn, Duitsland, zaterdag 14 maart 2020

Herman’s Glasshouse is de bij Herman Nijhof aan zijn woning gebouwde kas in het Duitse Nordhorn, vlak over de grens bij het Twentse Oldenzaal. Herman is een groot muziekliefhebber maar meer nog een fotograaf die al talloze groten in de muziek portretteerde. Eerder had hij in de kas een optreden georganiseerd van het trio  Sid Griffin (Long Ryders, Coal Porters), Dan Stuart (Green on Red, Danny & Dusty) en Tom Heyman.

Dayna Kurtz stond deze maand voor een tournee door Nederland verder nog in 8 zalen geprogrammeerd, van start gaande op 11 maart in Tivoli Vredenburg en eindigend op 22 maart in Lux, Nijmegen met tussendoor ook nog 2 shows in België . Aansluitend zou ze nog een aantal dagen vakantie houden in Spanje.  Mooie plannen die door het corona virus gedwarsboomd werden, en resulteerden in een vlucht terug naar huis in New Orleans op maandag 16 maart.

Voor een publiek van ongeveer dertig personen (onder de 100 mocht nog die zaterdag) speelde ze samen met snarenvirtuoos Robert Mache (ooit in de Continental Drifters) een prima twee uur durende show zonder speellijst. Het werd een reis kriskras door haar eigen repertoire, een aantal prachtige covers, en een ook aantal nummers onder het motto “roept u maar”.

Een prachtige vertolking van Please Send Me Someone To Love (Percy Mayfield), community singing bij What Did Jesus Say, een betoverende versie van Venezuela, na een lang verhaal als intro Banks Of The Edisto. Het nummer You’ll Always Live Inside Of Me kwam bij mijn metgezel keihard binnen. De tekst was hem op het lijf geschreven na het verlies van zijn echtgenote. Afgesloten werd met een cover van Those Were The Days (Mary Hopkin). Een nummer dat ook weer uitnodigde om luid mee te galmen.

Na afloop van het concert was het, onder het genot van een drankje, gezellig nababbelen aan Hermans keukentafel met Dayna en Robert. Giften en het kopen van cd’s en vinyl werd zeer op prijs gesteld om de financieel rampzalige tournee nog wat dragelijker te maken.

Inmiddels is Lucky Dice Music begonnen met de verkoop van cd’s die Dayna bij Sandra Zuidema heeft achtergelaten om de schade nog wat verder te beperken.

Ook heeft Dayna een soort “fund me” actie opgezet, waarbij iedere deelnemer $1,00 per maand doneert in ruil voor exclusieve demo’s, nieuwe songs, poëzie, verhaaltjes en haar “love and gratitude”. Deze loopt via www.patreon.com/daynakurtz. Dat alles om het financieel ongunstige “streamen” enigszins te compenseren.


Comments are closed.