RSS

Lina Tullgren – Free Cell

Free Cell

Kan dat eigenlijk wel: een stukje over een album van de Amerikaanse singer-songwriter Lina Tullgren schrijven dat vorig jaar augustus via het onafhankelijke label Captured Tracks (Molly Burch, Dum Dum Girls en DIIV) is uitgegeven? Ja, dat kan heel goed. Althans dat vind ik. Zeker door de opkomst van de streamingdiensten en hun invloed op de muziekindustrie.

Als je dan ook nog eigenzinnig klinkt, de muziek niet in een genre is samen te vatten en geenzins een hapklare brok serveert mag je wat mij betreft ten alle tijden gekoesterd worden. Het eigen materiaal is geschreven tijdens een verblijf in New England, die Tullgren grotendeels moederziel alleen doorbracht. Dit keer zonder haar zielsgenoot Ty Ueda die betrokken was geraakt bij een verkeersongeval.

Soms piept “Free Cell” productioneel aan alle kanten door een palet aan groezelige gitaar geluiden. Op andere momenten klinkt haar nieuwe album  onder aanvoering van strijkers, blazers en diverse synthesizers experimenteel, zwierig en gelaagd.  Rijkelijk gearrangeerd met ingewikkelde liedstructuren. Het zijn niet persé deze ingrediënten die weten te overtuigen maar wel de onvoorspelbare aanpak en de verschuiving van minimalisme naar noise die zorgen voor een aangenaam luistergenot.

www.linatullgren.bandcamp.com

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)


Your Comment