RSS

Nooit Van Gehoord, In De Vergetelheid Geraakt Of In De Herinnering Bewaard Gebleven (2): The Subdudes

Subdudes Co-Founder Johnny Ray Allen Dies at 56

Weinig bands kunnen tegenwoordig nog zeggen echt uniek te zijn. De Amerikaanse formatie The Subdudes kunnen met hun handelsmerk van folk, country, gospel, blues en vleugjes New Orleans, R&B, en Cajun swamp rock in hun glorietijd (1989-1997) nog wel beweren bijzonder geweest te zijn. Tijdens de beluistering van hun gelijknamige debuutalbum (1989) leek het net alsof er een zacht briesje door de Louisiana-Bayou waaide.

De ruggengraad van The Subdudes werd gevormd door accordeonist John Magnie en zanger/gitarist Tommy Malone. De broer van gitarist Dave Malone, die in de tachtiger jaren furore maakte in de rockformatie The Radiators. De band werd gecomplementeerd door drummer Steve Amedée en bassist  Johnny Ray Allen. Uitermate multi-instrumentale talenten, waar eenheid en flexibiliteit een sleutelrol speelden.  De band stond bekend om hun creatieve, muzikale inkleuring en schitterende vocale harmonieën, waarmee ze hun liedjes tot grote hoogtes wisten te tillen.

Twee jaar na het naamloze debuut verscheen de opvolger “Lucky”, die wederom werd uitgebracht op het East-West label. De doorbraak van de inmiddels tot een sextet uitgebreide formatie  naar een breder, internationaal publiek kwam met het door Glyn Johns geproduceerde “Annuciation”(1994).  Na “Primitive Streak”(1996) en het album “Live At Last” (1997) – een registratie van hun afscheidstoernee – was de koek op.

Tot twee keer kwam het tot een reünie. Van 2002 tot 2011 zonder bassist Johnny Ray Allan, wat vijf studio- en 1 live-album opleverde. Met de single Papa Dukie and the Mud People wist de band in 2006 zelfs een hoeveelheid aandacht te genereren. En in 2014 kwam de originele samenstelling nogmaals bijeen. Die samenwerking leverde geen nieuw plaatwerk op, omdat Johnny Ray Allen in datzelfde jaar overleed. The Subdudes is nog altijd muzikaal actief met bassist Tim Cook in de gelederen. Ook verscheen er in 2016 en 2019 nieuw studiowerk.

(Bron: Americana-UK)

(Vertaling: Johan Schoenmakers)

 

 

 


Comments are closed.