RSS

Penguin Cafe – Handfuls of Night

Handfuls of Night

Een muzikale reis door Antartica. Dat is de wereld, die het Penguin Cafe weet te creëren op `Handfuls of Night`.  Hoewel de groep van Arthur  Jeffes niet anders kan dan worden vergeleken met Penguin Cafe Orchestra, de groep van zijn vader, zou ik zeggen dat zoonlief zijn eigen identiteit en persoonlijkheid heeft behouden door neo-klassieke muziek te combineren met minimale elektronica en sluimerende ambient geluiden.

Penguin Cafe is in 2009 opgericht  om de nalatenschap van Arthurs vader voort te zetten na de vroegtijdige dood van Simon als gevolg van een niet-operabele hersentumor in 1997. Het repertoire van zijn vader staat tijdens optredens dan ook veelvuldig op de speellijst.

 
Oorspronkelijk in opdracht van de milieu organisatie Greenpeace gecomponeerd , dienen het repetitieve Chinstrap, het sfeervolle Adelie,  het hypnotiserende The Life of an Emperor en de pure romantiek van het snarenwerk in Gentoo Origin als basis voor `Handfuls of Night´. Muziekstukken die overeenkomen met vier soorten pinguinsrassen om het bewustzijn voor de bedreigde Antarctische zeeën te vergroten.

Het album wordt aangevuld met twee serene pianostukken (Winter Sun en Midnight Sun), het filmische At the Top of the Hill, They Stood …, het aanvankelijk voor Penguin Cafe Orchestra gecomponeerde Pythagoras on the Line Again en het dynamische, wervelende en bijna zeven minuten durende Chapter. Zoals met alle dingen in de natuur, zijn schoonheid en gevaar nooit ver uit elkaar. Penguin Cafe slaagt erin met behulp van violen, altviool, cello, contrabas, percussie, synthesizer, harmonium en diverse piano’s beide op te wekken en er moeiteloos tussen te schakelen.

www.penguincafe.com

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)

 


Comments are closed.