RSS

Melenas – Dias Raros

Dias Raros

Het vier koppige Melenas komt uit het Spaanse Pamplona. Een stad die meer bekend staat om het voor de sensatiezoeker, beruchte stierenrennen dan om de muziekscene. Het Navarrese damesgezelschap Melenas wordt vier jaar terug zowel in Amerika tijdens het prestigieuze South By SouthWest als in eigen land op diverse festial podia warm onthaald. Een jaar later verschijnt via een klein en plaatselijk label, het gelijknamige debuutalbum.

Nu zijn  Oihana Herrera (gitaar, keyboard, zang),  Leire Zabala (basgitaar, zang),  Maria del Amor (keyboard) en Laura Torre (drums)  aan hun tweede toe. Dit keer via het Amerikaanse label Trouble In Mind (Del Shannon, En Attendant Anna, Mikal Cronin). In hun liedjes echoën duidelijke sympathieën voor bandjes als Hinds, Vivian Girls, Yo La Tengo en  The Strokes.

De albumtitel, Dias Raros, laat zich letterlijk vertalen in ‘vreemde/zeldzame dagen. Bedoeld door de band als ‘ die dagen waar je meer tijd binnen dan buiten doorbrengt’. Een vooruitstrevende titel die al bedacht was voordat het coronavirus uitbrak.  Een statement dat past bij de tijd. Als een tijd van innerlijke reflectie, van opsluiting in je huis en/of kamer, waarbij de geest reist tussen verlangens, dromen, herinneringen, obsessies of angsten.

In een wereld van de verplichte 1,5 meter maatregel en het hopelijk tijdelijk verbod op grote live-evenementen word je op “Dias Raros” opgevrolijkt met shoegaze en psychedelisch getinte garage en indiepop. Met als constant terugkerende basis van zang, harmonieën, galm, gitaar,bas, keyboards en drums. Spaanstalige liedjes met zowel een jeugdig optimisme en een heerlijk, plezierige veerkracht als een ingetogen charme komen op het 35 minuten durend schijfje aanbod. Soms zoet, danwel jachtig en dansbaar. Zonder dat ik er iets van verstaat ben ik helemaal fan.

https://www.facebook.com/melenasband/

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)

 

 

 


Comments are closed.