RSS

Nap Eyes – Snapshot Of A Beginner

Snapshot of a Beginner

Voor ik start ga ik eerst maar met de billen bloot. “Snapshot Of A Beginner” is namelijk het eerste album dat ik hoor van de uit het Canadese Nova Scotia afkomstige gezelschap Nap Eyes. Mensen die allergische reacties krijgen van de pratende zangstijl van Lou Reed of Adam Green kunnen deze recensie beter laten voor wat het is. Want de vocale klankkleur van voorman Nigel Chapman is hiermee vergelijkbaar en behoorlijk onderscheidend. Maar ook het samenspel van drummer Seamus Dalton, bassist Josh Salter en gitarist Brad Loughead die zorgen voor een etherische inslag spelen een cruciale rol op deze plaat.

Naar wat ik lees zocht de in 2011 opgerichte formatie voor hun achterliggende drie albums nooit een studio op, maar stelde de opname apparatuur gewoon thuis in de woonkamer op. Platen die live werden vastgelegd, waaraan verder niet werd gesleuteld en populair zijn bij een klein genootschap aan fijnproevers.

Voor het nieuwe album, dat is uitgebracht via het onafhankelijke Amerikaanse platenlabel JagJaguwar heeft de band met deze lo-fi traditie gebroken en gaat het viertal eindelijk een opnamestudio in om hun muziek vast te leggen.  Over een stap voorwaarts gesproken. En James Elkington en Jonathan Low (The National, The Lone Bellow, Mumford & Sons) zijn bij deze klus de ideale personen op de juiste plaats voor een minder rafelige en amateuristische afwerking.

“Snapshot Of A Beginner” kent veelal een meeslepend indierock geluid in een relaxte sfeer. De band ontwikkelt zich tot een meester in de subtiliteit. Een 45 minuten durende zoektocht naar een mindful leven.  Wijsheden over het innerlijke leven. De artistieke zen. Een manifest voor je lichaam, geest en je hart. Een persoonlijke reis vol obstakels van de zingende eigenaar van een Tai-Chi praktijk. Een kijkje in zijn brein vol filosofische overpeinzingen met zelfkennis en acceptatie.

Passend genoeg scheldt Chapman zichzelf dan ook uit in het lome i’m So Tired. Nigel, je bent zo bang voor mensen die je leven proberen te beheersen en je bekritiseren, veranderen wat je doet. Hoewel het tempo enkele keren omhoog gaat zoals in Mark Zuckerman, waarop de spot wordt gedreven met de Facebook oprichter, zet het openingsnummer zowel tekstueel als stilistisch de toon voor de rest van de plaat.

www.napeyes.com

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)


Your Comment