RSS

Maserati – Enter The Mirror

Enter The Mirror

Weer eens een album die geruime tijd in mijn cd-wisselaar vertoeft, die nog steeds om een recensie schreeuwt. Ondanks de verschijningsdatum is dit stuk wel degelijk actueel, omdat recentelijk de vinyl versie op de markt is gebracht.  Het Amerikaanse kwartet Maserati uit Athens, Georgia timmert zo’n twintig jaar aan de weg, waarvan de gitaristen Coley Dennis en Matt Cherry tot de oudgedienden van het eerste uur behoren. De bijbaantjes van de vier bandleden zegt genoeg of het muzikantenbestaan een goedbelegde boterham oplevert.

Twee decennia lang brengt het muzikale equivalent van het gelijknamige automerk enorme toewijding en pure vreugde.  Op het scherpst van de snede. Zonder veel tijd te besteden aan trends en mode. Ervaren vakmanschap dat zorgt voor een ogenschijnlijke moeiteloze reis zonder hobbels, obstakels of scherpe bochten. Met een dystopie van jewelste.

“Enter The Mirror”,  het zevende studio album, waarop de band wordt bijgestaan door muzikale vrienden onder wie Bill Berry (REM), Owen Lange en Alfredo Lapuz Jr., klinkt als rijden over een ongerepte snelweg. Al geeft Cherry wel toe dat het album vermoedelijk ook populair zal zijn onder de fervente joggers. Zelfs een slak zou op de vernietigende, bombastische, psychedelische en futuristische postrockklanken van “Enter The Mirror” zijn snelheidsrecord verbeteren. Daarmee manouvreert het energieke Maserati zich met speelsgemak door bands als Neu, Kraftwerk, Daft Punk, Killing Joke en Talking Heads.

Het klinkt verslavend en duivels goed wat het viertal serveert op “Enter The Mirror”.  Grotendeels instrumentaal met af en toe gecomputeriseerde praatzang. Dit om de politiek gealigneerde bandleden hun frustraties kwijt te laten kunnen. Een wervelende plaat vol spanning en overweldigende ontladingen met gespierde en stuwende – door krautrock beïnvloede – ritmes, springerige synthpop, gitaarriffs in de overdrive en huiveringwekkende baslijnen, waardoor je soms naar adem moet snakken. Dat is de kracht van deze plaat, die veelal op hoge snelheid aan je voorbij raast.

 

https://www.facebook.com/MASERATIBAND/

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)

 

 

 


Comments are closed.