RSS

Les Amazones D´Afrique – Amazones Power

Amazones Power

Les Amazones d’Afrique is in 2014 opgericht door Oumou Sangaré, Mariam Doumbia en Mamani Keita.  Samen met zeventien gerenommeerde wereldwijde popsterren en sociaal-politieke activisten uit Afrika bundelden ze op “République Amazone” hun krachten om hun stem te laten horen voor gelijkheid en het seksueel geweld tegen vrouwen en meisjes aan de kaak te stellen. De slachtoffers zwijgen uit angst voor represailles, en ook de plaatselijke politici blijven muisstil. Met een combinatie van traditionele en moderne West-Afrikaanse muziek en vleugjes electro wil het feministische collectief hun boodschap verspreiden.

Met het eerste album “République Amazone”, uitgebracht op Peter Gabriels Real World Label, maakte het creatieve gezelschap drie jaar geleden behoorlijk veel indruk, waar bovendien oud-president Barack Obama gecharmeerd van was. Een deel van de opbrengst ging naar de organisaties, die in West-Afrika werken voor de slachtoffers van seksueel geweld.

Met album nummer twee – “Amazones Power” blijft alleen het krachtige stemgeluid van Mamani Keita over van het originele gezelschap. Bijgestaan door de zangeressen Kandy Guira, Fafa Ruffino en Niariu. Bovendien werkt een jonge generatie aan zangers en rappers aan het nieuwe album mee.  Vol met harmonie, dansbare electropop en funky groovende trip- en hip hop. Gericht om de jeugd erbij te betrekken.

Op “Amazones Power” schuwen de dames vooral gevoelige onderwerpen als vrouwenhaat, gedwongen huwelijken en zelfs vrouwenbesnijdenis niet. De jonge, in Parijs gevestigde, zangeres Niariu zet de toon voor het album en vestigt de aandacht met woorden, die meerdere keren worden herhaald:

 

Together we must stand
Together we must stand
Together we must end this

Gelardeerd met pulserende beats, conga’s en bezwerende elektronische baslijnen wordt in het daaropvolgende Love de ceremoniële aspecten van besnijdenisceremonies veroordeeld.  Het viertal van Les Amazones d’Afrique vind het moeilijk om te pleiten voor het verbieden van tradities die vrouwen schaden zonder de traditioneel ingestelde oudere vrouwen te beledigen.

Today is not a day of celebration
We take this seriously
We women are engaged
To fight against mutilation
We want respect
We deserve respect

‘Er gebeuren in Afrika zoveel dingen en we hebben te maken met tradities die al eeuwen aan de gang zijn‘ vertelt Fafa Ruffino aan Jordannah Elizabeth van het New Yorkse Amsterdam News. ‘Vrouwen worden al eeuwen gehersenspoeld. Er is hun verteld dat ze stil moeten zijn en om alles geheim te houden. Er is zo veel mis. Zodra een vrouw begint te praten, is het: ‘Ay, ze is een rebel!’ Ze zetten je uit de samenleving. Nu, de afgelopen twee jaar, protesteren vrouwen over de hele wereld’.

Een passend einde van het album, “Power” bevat niet alleen de leden van Les Amazones, maar ook een aantal vrouwen uit Afrika, Europa en Zuid-Amerika die meedoen om de kern van het album samen te vatten: “We willen vrij zijn!” Het absolute hoogtepunt van een collectief dat gedurfde waarheden en broodnodige perspectieven aan de wereld kenbaar maakt.

https://realworldrecords.com/releases/amazones-power/

(Johan Schoenmakers)


Comments are closed.