RSS

Matthews Southern Comfort – The New Mine

New Mine

Is er een lied dat liefde, hoop en vrede beter uitdrukt dan Woodstock? Een nummer dat verwijst naar  het legendarische muziekfestival dat in 1969 werd gehouden in Bethel met als decor Yasgurs boerderij. Joni Mitchell schreef de compositie waar Matthews´Southern Comfort wereldwijd succesvol mee was. Aanvankelijk in de begin jaren zeventig een solo-project van Iain Matthews, geruggesteund door enkele leden van de folkrockformatie Fairport Convention, waaruit hij stapte na meningsverschillen over de te volgen muzikale koers.

Een halve eeuw en diverse andere projecten en samenwerkingsverbanden verder participeert Iain samen met een Nederlandse bezetting onder wie Bart Jan Baartmans, Eric De Vries en Bart De Win in de tweede opleving van Matthews Southern Comfort. In de tussentijd verhuisd via Engeland naar Amerika en resideert Matthews inmiddels zo´n twintig met zijn Nederlandse vrouw en kinderen in ons Limburg.

´Warme verhalen met aangename melodieën, invloeden van de West/kust met country/invloeden, aangename gitaarpartijen, jazzy pianomomenten, gospelbenaderingen, ontspannen grooves, bluesachtige en folky-achtige momenten´ schrijft het Duiste blog Good Times over The New Mine. Helemaal mee eens denk ik zo na vele draaibeurten.

Met `The New Mine´ gaat de band verder waar het gebleven was: indruk maken en met het interpreteren van een compositie (Ethiopia) van Joni Mitchell, waarmee destijds een dijk van een hit werd gescoord.  Een ingenieus jazz/ en folkachtig nummer met de luchtige en mooie meerstemmigheid van de vier heren, dat het nieuwe album inluidt.

´The New Mine is een album waarop ook compositorisch iedereen zijn steentje heeft bijgedragen. Het nieuwe album klinkt evenwichtiger, en hechter dan het voorgaande Like A Radio uit 2017 waarop DeVries aansloot bij de Brit en de twee vaderlandse muzikanten. Bovendien past de rijpheid van Matthews´stemgeluid prima bij het vakkundige trio.  

Ondanks dat er technisch nauwelijks buiten de lijntjes wordt gekleurd steken de gevarieerde liedjes goed in elkaar. Het resulteert in een uiterst genietbaar folkrock en americana album, waarvan de titel is afgeleid van het door de Amerikaanse muzikant Ed Snodderly geschreven Working In The New Mine.

www.iainmatthews.nl

(Johan Schoenmakers)

 

 


Your Comment