RSS

Destroyer – Have We Met

Have We Met

“Have We Met” is het nieuwe studio-album van de Canadese formatie Destroyer.  Dit collectief, waarvan de eigenzinnige Dan Bejar (The New Pornographers) de grote man achter is, draagt absoluut een merkwaardige en misleidende naam. Want waar je verwacht de volume knop zachter te moeten draaien vanwege de oorverdovende gitaarherrie,  presenteert het gezelschap dat vanaf de oprichting in 1996 in wisselende samenstelling opereert, verslavend goede indiepop en powerpop liedjes. Als je een liefhebber bent van het werk van Destroyer zal je deze nieuwe plaat zeker gaan omarmen.

Bijna vijfentwintig jaar blijft Bejar zichzelf uitdagen om essentiële muziek te maken, Een uniek songwriter en een vocalist met een laconieke, theatrale, praatzingende voordracht.  Hoewel minder ambieus en gladgestreken dan Destroyers bekendste werk (Kaputt) is “Have We Met” een plezierige verrassing om naar te luisteren. Pet Shop Boys meets David Sylvian en David Bowie. Jaren tachtig synth- en indiepop met een surrealistische, poëtische benadering. Vol met eigenzinnige observaties. Denk aan een gulde middenweg tussen zijn laatst verschenen platen “Kaputt” (2011), “Poison Season” (2015) en “Ken” (2017). Ieder met een zijn voor Bejars kenmerkende, onsamenhangend verhaal.

“Have We Met” is een album met een zekere mate van weelderige popgevoeligheid (Crimson Tide, It Doesn’t Happen, Cue Synthesizer), maar ook met nummers vol meditatieve klanklandschappen, die je het gevoel geeft van een mistige horizon bij zonsopgang (The Television Music Super, Have We Met, Foolsong). Donker en dromerig als een film noir met een griezelige sfeer (The Raven), maar eveneens gepolijst als een glimmend stukje plastic. De wereld die Destroyer schept lijkt keer op keer uit dubbele bodems te bestaan en daar wordt muzikaal duchtig op ingespeeld. Gevoelens van geluk en een zweem van onbezonnenheid aan de oppervlakte, gaan vaak gepaard met een verraderlijke onderstroom. De aantrekkingskracht van zijn soms ongrijpbare muziek.

https://www.mergerecords.com/destroyer
www.konkurrent.nl
(Johan Schoenmakers)

Your Comment