RSS

Micke & Lefty featuring Chef – Let The Fire Lead

Let the Fire Lead

Bij de eerste luisterbeurt overheerst een positief gevoel. Aangenaam verrast zet ik het nieuwe album “Let The Fire Lead”, het derde album van Micke & Lefty featuring Chef in de herhaalstand. Een album dat een sprankje licht geeft in de pandemie van het coronavirus. Mijn verbazing was groot toen ik er achter kwam dat dit gezelschap uit Finland kwam. Finland, dat is toch het land van de metal en de gothic muziek?

Ik noemde twee jaar geleden de albumtitel “Twenty Five Live” fantasieloos en de live-dubbelaar van Micke Bjorklof & The Bluestrip een document van formaat. Een bekende naam in het Scandinavische bluescircuit. Parallel hieraan is het project van Micke (zang, mondharmonica, percussie, drums, kazoo, dobro en elektrische gitaar), Ville “Lefty” Leppänen (akoestische en elektrische gitaar, nationale steelgitaar, zang, mondharmonica, tenor banjo, mandoline). en Miikka “Chef” Kivimäki (contrabas, akoestische bas). Aanvankelijk nog als additioneel muzikant op de eersteling “Big Bag”, maar vanaf “Up The Wall” krijgt Chefs naam een plaatsje op de hoes.

Micke & Lefty featuring Chef is een trio met een ongelooflijke muzikaliteit en vocalisten van grote waarde met een zeldzame samenhang. Met als gemeenschappelijke noemer de pure zeggingskracht van de akoestische blues, die duidelijk geworteld is in de Amerikaanse deltablues. “Left The Fire Lead” is de opvolger van de tien jaar geleden verschenen album “Up The Wall”.

“Left The Fire Lead” klinkt meeslepend, melodieus en dynamisch met een lekkere nonchalante ondertoon. Het liedmateriaal mag er zijn. Negen zelfgeschreven,  aangevuld met  verdienstelijke en afgestofte interpretaties van Tell That Woman (Willie Dixon), I´m A Steady Rollin´ Man (Robert Johnson) en Big Bill Blues (Big Bill Broonzy). Een heerlijke plaat met een aanstekelijke beat, waar je direct een goed humeur van krijg. Twaalf nummers lang stampend en stomend is het genieten geblazen van hun virtuositeit en harmonisering. Om lekker keihard te draaien. Thuis achterover in je favoriete stoel of b.v. in de auto met je ramen open.

www.mickyandlefty.com

(Johan Schoenmakers)

 

 

 


Your Comment