RSS

Marynka – Red Moon

Red Moon

Stel dat je van niets weet en waarom zou je als nietsvermoedende luisteraar, dan is het niet eenvoudig de pianowerken op “Red Moon” van de Nederlands-Russissische multi-instrumentaliste Marynka op waarde te schatten. Haar piano is iets lager gestemd dan op de standaardfrequentie van 440HZ . Het zou rustgevender en prettig in het gehoor overkomen.

Na diverse zoekopdrachten van Google  kom ik erachter dat er een stroming van mensen is die heilig geloven dat 432Hz een natuurlijke grondtoon is met fascinerende “wetenschappelijke” onderbouwingen.  De klank van het universum. Of dit de waarheid is laat ik even in het midden. Iedereen mag geloven wat hij wil en ik geloof veel wat op internet staat.

Oppervlakkig beluisteren van deze muziek, die tijdens de langste maansverduistering (1 uur en zes minuten) van deze eeuw op vrijdag 27 juli 2018 is vastgelegd in haar huis in Amsterdam zou kunnen resulteren in het afdoen als liftmuziek. Als je de subtiele complexiteit ten volle tot je door laat dringen is het veel meer. Een relaxt en dromerig gevoel dat in het tweede deel voor de leek iets meer te behapstukken is.

www.marynkanicolai.com

(Johan Schoenmakers)


Your Comment