RSS

Terry Allen & The Panhandle Mystery Band – Just Like Moby Dick

Just Like Moby Dick [Explicit]

Als je een grote affiniteit koestert voor de ironische stijl of een liefhebber bent van het outlaw country genre verdient “Just Like Moby Dick” van de Texaanse veteraan Terry Allen de nodige aandacht te krijgen. Een multi-disciplinaire artiest die diep gerespecteerd wordt door zijn muzikale en artistieke plaatsgenoten. In die contreien is de traditie van het vertellen van een verhaal met een lied diepgeworteld in de cultuur en het leven van alledag. Allen schijnt veel beter bekend te zijn als beeldend kunstenaar dan als muzikant. Het is dan ook reden tot een feestje als hij zijn pijlen weer eens richt op de muziek.

In voorbije jaren blikte Terry Allen vooral terug door middel van een aantal heruitgaven van zijn oudere werk. Met “Just Like Moby Dick” brengt hij nu zijn eerste album met nieuw materiaal uit in zeven jaar.  Het is een album, waarop hij samenwerkt met zijn vertrouwde begeleidingsgroep The Panhandle Mystery Band. Naast zijn vaste compagnon Lloyd Maines op pedal steel, zijn de meest opvallende namen deze keer die van zangeres Shannon McNally en gitarist (tevens co-producer) Charlie Sexton.

Het levert een tekstueel scherp genoeg en muzikaal hoppend geheel op van blues, rock, roots en folk. Een goede aansporing om het door de critici alom als meesterwerkjes geprezen Juarez (1976) of Lubbock (1978) uit je kast te halen of via spotify te beluisteren. Hoewel de titel en de hoesontwerp anders doen vermoeden, is “Just Like Moby Dick” niet gebaseerd op de klassieke roman van Herman Melville. In plaats van een reis op de Pequod, neemt Allen ons mee op een reis die veel terreinen beslaat.

Van Houdini die de dood tegemoet gaat  (Houdini Didn’t Like the Spiritualists) tot een stad die klaagt over het verlies van zijn laatste lokale danser in Death Of The Last Stripper.  Hij brengt vampieren verkleedt als horror clowns aan de orde (City Of The Vampires) en levert verhalende juweeltjes af met Pirate Jenny en de trilogie aan liedjes over de American Childhood. Zoals gebruikelijk doorspekt met de typische fantasierijke humor van de oude rot. Zijn bijna fluisterende zangstijl weeft hij in zijn liedjes, die muzikaal vrij gemakkelijk in je oor zitten en tekstueel soms voor ongemakkelijke momenten zorgt in je hersenpan.

www.terryallenartmusic.com

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)

 

 

 


Your Comment