RSS

Greyhounds – Primates

Primates

Het voorgaande album beviel mij goed, net als hun optreden vorig jaar in de Leidse Q-Bus. alwaar de strakke grooves,de soepele ritmes en de mix van soulvolle R&B, de New Orleans funk en soulmuziek feller en scherper naar voren werd gebracht. Dus begon ik met frisse moed aan het nieuwe wapenfeit van het Texaanse gezelschap Greyhounds. Het eerste album waar Anthony Farrell  (zang, toetsen) en Andrew Trube (gitaar, zang) de productionele touwtjes uit handen hebben gegeven.

Na de old school benadering op het twee jaar geleden verschenen “Cheyenne Valley Drive”, dat in drie dagen rechtstreeks op de band werd opgenomen in de legendarische Sam Philips studio te Memphis, klinkt “Primates” meer als een ‘Paul Carrack meets Robert Cray’ variant. Een album waaraan duidelijk valt te horen dat de heren met de keuze voor Steve Berlin als producer op zoek gaan naar de langverwachte erkenning en de definitieve doorbraak.

Want tien tracks en een kleine 35 minuten later dacht ik vooral ‘was dit het nou’? Waar er op “Primates” weinig veranderd is aan het recept van de toegankelijke, compositorische benadering om diverse stijlen te combineren worden Anthony Farrells zangpartijen en het afzonderlijke instrumentarium keurig in het gelid getild door Steve Berlin. Van de opvallende spontaniteit, de dynamiek en de ongepolijstheid van hun vorige albums valt op “Primates” niet veel meer van te bespeuren.

“Primates” klinkt wat mij betreft dan ook als een dichtgemetselde, galmende muur aan radiovriendelijke muziek. Het wil maar niet ontvlammen. Natuurlijk, er valt weinig op aan te merken. Zonder de productionele foefjes van Steve Berlin valt hieronder de live-presentatie van het volledige album te zien en te horen. De kracht, de energie en de authenciteit straalt dan wel van het nieuwe werk af. Met de handrem eraf.

www.greyhoundsmusic.com

(Johan Schoenmakers)


Comments are closed.