RSS

Waxahatchee – Saint Cloud

Saint Cloud

Ergens is het wel dapper. Dat je een nieuwe cd uitbrengt op een moment dat steeds meer delen van de wereld verlamd raakten door het coronavirus. “Saint Cloud” is het vijfde album van de Amerikaanse zangeres Katie Crutchfield, dat zij uitbrengt onder de naam Waxahatchee. Een naam die verwijst naar de kreek achter haar ouderlijk huis in Birmingham, Alabama.

Op de hoes toont zij zich blootsvoets, gekleed in een hemelsblauwe jurk, zittend op een caramel gekleurde pick-up truck, en omgeven door een bed aan rode rozen. ‘Saint Cloud’ is het eerste album sinds zij is afgekickt van de alcohol en drugs. Een album dat fungeert als een ommekeer in haar leven, waarop autobiografische details de revue passeren.

Op deze plaat werkte ze samen met producer en multi-instrumentalist Brad Crook. Bekend van zijn samenwerking met onder meer Bon Iver, The War On Drugs, American Aquarium en Hiss Golden Messenger. De kenners weten dan wel dat het productioneel klinkt als een klok. Strak met een fraai afgerond geluid. Fans van haar vorige plaat “Out in the Storm” zullen dan ook verrast zijn dat Crutchfield woorden als ‘kalm’ en ‘positief’ aan haar nieuwe werk hecht. Refererend aan de aardse americana van het album “Car Wheels On A Gravel Road”. Een album uit 1998 van haar heldin Lucinda Williams.

“Saint Cloud” staat in schril contrast met de angst en onzekerheid van platen als “Ivy Tripp” en Cerulean Salt” en het gruizige karakter, een tornado aan geluid en de heftige emoties van het drie jaar geleden verschenen “Out In The Storm”. “Saint Cloud” leunt sterk op haar Alabama roots en is aanzienlijk zachter van toon. Samen met haar teksten en haar stemgeluid staat deze terughoudendheid centraal. Een nieuwe kant van haar – gepassioneerd en met een heldere blik.

Voor Crutchfield betekent deze plaat het einde van een bijzondere en persoonlijke reis. Een openhartige beschouwing van haar leven, waarin ze nadenkt over het mogelijke lot als ze haar levensstijl niet drastisch had veranderd (Arkadelphia en Ruby Falls). Bovendien keert ze op haar nieuwe album terug naar plaatsen waar ze ooit  is geweest. Mijmerend over haar tienerjaren (Saint Cloud), de roadtrip over de Mississippi (Fire) of het moment na een optreden in Barcelona, dat ze besloot om de verslavende genotsmiddelen uit haar dagelijkse routine te verwijderen (Oxbow). 

Op “Saint Cloud” erkent ze haar fouten en leert ermee te leven. Nuchterheid is slechts een deel van de puzzel, of liever, het is de sleutel die je nodig heb om te leren vertrouwen in jezelf en je emoties.  Op haar nieuwe plaat is Crutchfield gegroeid. Van begaafde songwriter tot een meesterlijke verhalenvertelster.

www.waxahatchee.com

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)


Comments are closed.