RSS

T. Gowdy – Therapy With Colour

Therapy With Colour

Naar melodieën en ritmes is het in de regel vergeefs zoeken op een album met abstracte ambient. Een elektronische muziekstijl die bestaat uit rustige, lang uitgesponnen kleurklanken net een hypnotiserende werking. Een balans tussen stilte en geluid. Niet geschikt voor de conventionele luisteraar, die jaag je hiermee de stuipen op het lijf.

Zo ook op het recente album van de grensverleggende Canadese geluidspionier  en veelgevraagd producer T(im). Gowdy, die drie eerdere albums heeft uitgebracht met prachtig gestructureerde, voornamelijk ambient en elektronische muziek.  Met zijn vierde album “Therapy With Colour debuteert hij op het kwaliteitslabel Constellation (Siskiyou, Land Of Kush, Elfin Saddle).  Hierop presenteert hij geen muziek of klanken om de luisteraar te behagen in een lekkere chill-out. Hij is een meester in zijn vak en heeft voor elk geluid op ieder moment een plaats voorbestemd.

Elektronische collages waarvan de wortels liggen bij zijn zelfhypnosessies met het illustere apparaat Nova Pro 100 licht en geluidsmachine.Een uitvinding die is ontworpen om ontspanning van de geest en meditatie te bevorderen.  Het is een pure vorm van muziek. Geluid moet zijn werk doen, want iets anders is er niet. Vijf creaties met ieder een eigen aparte sfeer. Een therapeutische herprogrammering van je geest. Concentratiemuziek met een polsslag. Het is ook sterk aan te raden om “Therapy With Colour” met een koptelefoon en in het donker bij kaarslicht te ondergaan.

Bevreemdende passages om in je hoofd te houden.  De onderbroken geluiden die je aan het begin van het titelnummer hoort, roept een regen van licht op, die onze hersenen kalmeert en voorbereidt op de ervaring die volgt. Omdat de muziek niet gebonden is aan instrumenten als piano of gitaar, is luisteren bevrijdend. Als je je er voor open kunt stellen word je verrast en openen zich onvermoede vergezichten.

www.t-g0wd-y.org/

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)


Comments are closed.