RSS

Dustbowl Revival – Is It You, Is It Me

dustbowl

Soms heb je gewoon van die plaatjes die blijven liggen. Enerzijds omdat de urgentie er niet is, anderzijds omdat je geen woorden kunt vinden of dat je zelf op zoek moet naar een gratis download. Overgeslagen door de promoman. In het geval van “Is It You, Is It Me” van Dustbowl Revival is dat laatste het geval. Urgent is het toeters en bellen bandje uit Californië wat mij betreft altijd wel. En dat het Altcountryforum een zwak heeft voor het inmiddels tot een zeskoppig gereduceerd gezelschap zal niemand zijn ontgaan.

Geproduceerd door Sam Kassirer [David Ramirez, Anthony D’Amato, Josh Ritter]  vertegenwoordigt “Is It You, Is It Me, dat via het eigen label Medium Expectations is uitgebracht, een nieuwe fase van een band, die nooit stopt met evolueren en weigert muzikaal stil te staan. Want na een decennium vol muzikale avonturen, duizenden shows en een gestaag groeiende aanhang voelen de nummers, waarop de blazerssektie iets minder hun kenmerkende stempel drukt, minder rootsy en jubelend aan dan het eerdere werk van de band.

 

Er zijn een aantal manieren om een album met variatie te injecteren, en Dustbowl Revival gebruikt er veel van. En dat klinkt iets genuanceerder dan voorheen. “Is It You, Is It Me” vertelt het verhaal van de Amerikaanse rootsmuziek in al zijn facetten. Dat betekent een combinatie van strijkersmuziek, brassbandmuziek uit New Orleans, blues, gospel, pop, funk, rock ‘n roll en reggae.

Bovendien wisselen Zach en Liz wat meer de zangpartijen met elkaar af. Er zijn ook tal van tools die elk nummer een eigen karakter geven zoals de Phil Spector-achtige Wall of Sound in weemoedige songs als “Sonic Boom, Penelope, Just One Song en Let It Go, wat het allemaal nog nét even iets hartverscheurender maakt.

Op de twaalf stukken, die het Amerikaanse ensemble op “Is It You, Is It Me” de revue laten passeren wordt deels een politieke standpunt ingenomen (Enemy, Nobody Knows (Is It You), en deels nummers met een echte kern van waarheid. Zoals de dodelijke schietpartij op de Majory Stoneground Douglas High School in Parkland, Florida op 14 februari 2018 (Get Rid Of You), een zeer ernstig geval van podiumangst (Dreaming) en in Let It Go maakt Zach Lupetin de balans op van zijn leven tot nu toe. En waar dit allemaal naar toe zal leiden? ‘Naar een groter publiek’, hoopt Lupetin stilletjes.

www.dustbowlrevival.com

(Johan Schoenmakers)

 

 


Your Comment