RSS

Asgeir – Bury The Moon

Bury the Moon

Als Ásgeir Trausti Einarsson in ieder geval één ding kan, is het om muziek te schrijven die onder je huid kruipt, beelden in je hoofd laat creëeren en oprecht is!’ schreef het Duitse blog Mellow Music over de wereldwijd veelgeprezen IJslandse muzikant. Als een onherstelbare rugblessure hem op 17-jarige leeftijd niet had dwarsgezeten was hij waarschijnlijk een succesvolle speerwerper geweest, die aan de Olympische Spelen had deelgenomen. Zijn sportdroom viel in duigen, maar in plaats van bij de pakken neer te zitten ging Asgeir zijn pijlen richten op zijn tweede liefde: de muziek. Het onverwachte succesverhaal van de IJslander.

Met zijn fluwelen falset, de lekker dik aangezette arrangementen en zijn uiterst breekbare en melodieuze folkmuziek, waar vleugjes electronica is gebruikt opereert hij in hetzelfde universum als Bon Iver, James Vincent McMorrow en James Blake.  Hartverwarmende schoonheid die haast pijn gaat doen. Soms op grootse wijze zonder bombastisch te worden. Als hij acht jaar geleden in eigen land met zijn debuutplaat verworven is tot een groot fenomeen en meer platen verkoopt dan Bjork en Sigur Ros is de tijd rijp om de rest van de wereld te veroveren. Samen met ex-Czard voorman en tekstfreak John Grant wordt het IJslands, waarin Asgeir zich uitdrukt, vertaald in het universele Engels. Want een titel als “In The Silence” bekt toch stukken beter dan Dýrð í dauðaþögn.

Maar liefst vier jaar gaan er overheen eer Asgeir zijn tweede cd “Afterglow” presenteert.  Voor het geluid kiest hij meer en meer voor een electronische pop aanpak.  Begeleid door violen, koper en piano’s en opgesierd met productionele foefjes. Maar bovenal voeren een kalmerende elegantie  en zijn fluweelzachte strot de boventoon.

Waar de IJslander op de opvolger van “In The Silence” zijn liedjes vooral inkleurde met electronische klanken prefereert hij op zijn dit jaar verschenen derde album “Bury The Moon” voor een stap terug richting zijn debuutplaat. Opgebouwd rond gelaagde arrangementen, de etherische melodie en de warmbloedige folk. Bijna twaalf jaar na Bon Ivers trendsettende “For Emma Forever Ago” bewandelt Ásgeir voor zijn nieuwe album exact dezelfde weg. Een verbroken relatie, een lange, eenzame opsluiting in een afgelegen bungalow en een beperkte hoeveelheid aan instrumenten en opnameapparatuur. Een ode aan de natuurlijke rijkdommen van IJsland.

www.asgeirmusic.com

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)

 


Comments are closed.