RSS

Cable Ties – Far Enough

Far Enough

‘Cable Ties maakt politiek geladen punk-aangrenzende muziek die ongeveer net zo subtiel is als een motorfiets die door een doodlopende straat in een buitenwijk raast’. Zelden werd in één zin de intenties van een plaat zo duidelijk weergegeven dan door het Amerikaanse Paste Magazine. Het doel is om de luisteraar te verbazen en te provoceren door middel van moderne post-punk en garage-rock met hun sociaal commentaar waar niemand om heen kan.

Er is één woord om zangeres en gitariste Jenny McKechnie van Cable Ties te omschrijven: gepassioneerd. Je leert haar heel goed kennen op “Far Enough”, het tweede album van de band uit het Australische Melbourne. Een plaat waarover Henry Rollins en Iggy Pop  in hun radioshows zich meer dan positief over uitlieten.

Het openingsnummer Hope is alles wat je nodig hebt om aan deze plaat verslaafd te raken. Het bijna zeven minuten durende nummer is een sterk statement van muzikaal vakmanschap, die de groei van de band na hun gelijknamige debuut uit 2017 laat horen. Hoop is geen wens of gevoel, maar iets tastbaars wat thematisch over het gehele album is verspreid. Twee minuten in een aangenaam reflecterend tempo voordat de opgekropte emotie van McKechnie ontbrandt vol ongegeneerde enthousiasme met de intensiteit van Hüsker Dü meets Sleater-Kinney. Het refrein als een mantra eindeloos herhalend:

And it might be hopeless but if I lose hope, I bring on that ending
And it might be hopeless but if I lose hope, I bring on that ending
And it might be hopeless but if I lose hope, I bring on that ending
And it might be hopeless but if I lose hope, I bring on that ending

Elk nummer is een soort van strijdkreet. Meestal gericht op degenen die ervoor kiezen om niets te doen in tijden, die duidelijk om betrokkenheid vraagt. In tegenstelling tot de korte, zinderende, woeste uitbarstingen, die worden losgelaten door diens landgenoten onder wie The Chats en Amyl and the Sniffers, zijn de acht nummers van Cable Ties zorgvuldig gecomponeerd en gestructureerd. Variërend van vier tot bijna acht minuten.

https://cableties.bandcamp.com

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)

 

 

 

 


Comments are closed.